Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пазачите в гръцките затвори се вдигнаха на безсрочна стачка

07 Март 2012 / 17:03:20  Виктория Миндова
1359 прочитания

Пазачите в гръцките затвори започнаха 24-часови повтарящи се работни стачки с настояване да се подобрят условията в институциите за лишаване от свобода. “Най-големите проблеми, които остават нерешени с години са пренаселването на затворите, сигурността и липсата на достатъчно персонал”, заяви специално за GRReporter главният секретар на Федерацията на служителите в затворите в Гърция Спирос Каракицос . Стачката на пазачите се изразява засега в отлагане на всички прехвърляния на затворниците от едно място на друго и спиране на свижданията докато тече протеста.

“Проблемите, които съществуват в нашия бранш са много и главно от институционално и финансово естество”, поясни синдикалистът. С годините гръцките затвори станаха тесни за нуждите на страната, а със задълбочаването на кризата държавата окастри възнагражденията на служителите в тях, като нощните смени не са плащани с месеци. Каракицос разясни, че общо гръцките затвори имат около осем хиляди места за излежаване на присъди от най-лек тип като притежание на наркотични вещества до най-тежките като убийства. Въпреки това, затворниците в момента надхвърлят 12 хиляди, а преди няколко седмици четири институции за лишаване от свобода са отказали да приемат нови осъдени.

Служителите в затворите обясняват, че препълването на затворите над капацитета е изключително опасно и може да доведе до драматични последици в случай на бунт или сбиване. Контролът на задържаните се усложнява допълнително поради съкращаването на състава на пазачите. “При нас както в целия публичен сектор важи правилото на всеки десет пенсионирани или освободени да се прави по едно назначение”.

Парадоксът с гръцките затвори се засилва и поради факта, че в страната има вече изградени и готови за пускане в действие четири нови инфраструктури в Нигрита Серес, Драма и Ханя, които не могат да започнат дейност, защото не може да се назначи персонал. Ограниченията в бюджета не позволяват държавата да пусне в действие новите инфраструктури и по този начин излежаващите присъди продължават да се трупат в старите затвори.

Данни от проучване на състоянието на гръцките затвори сочат, че около 4500 души или 35% от излежаващите присъди са лишени от свобода за дребни проявления. Става въпрос главно за притежание на наркотични вещества в малки количества, употреба на наркотици или малки кражби. Според специалиситите това са хора, които или са психично болни и имат нужда от лечение.

В началото на 2012 четиридесет и четири лишени от свобода, които излежават присъди в затвора в Йоанина подадоха жалба срещу условията, в които им се налага да излежават присъдите си. Те оспорват капацитета на гръцкия затвор и твърдят, че той има условия да “приюти” 80 души, а не 220 както е в действителност. В жалбата си до Европейския съд задържаните описват изключително тежките условия, в които са принудени да живеят. За повече от 18 часа на ден са били задържани в малко затворено пространство без проветрение, в което са се падали по-малко от два квадратни метра на човек. Затворници са разположени да спят в коридорите, защото килиите са пълни. Дори самите служители в затворите потвърждават, че ако се наложи да приемат още хора, ще трябва да ги настаняват в тоалетните.

Спирос Каракицос обясни, че синдикалната организация е в постоянна връзка с Министерството на правосъдието. Миналата година то подготви закон за помилването на задържаните с присъди за притежание на малки количества наркотични вещества и употреба, но проектът не бил приет. “В резултат на това сега ще бъдат освободени около 400 души от 12500 затворници в страната, което е едно козметично действие и не решава реално проблема”. Каракицос настоява, че правителството трябва да се активира и да пусне в действие вече готовите, но неизползвани нови сгради в северна Гърция, за да облекчи създалата се ситуацията. Синдикатът ще продължи последователните си 24-часови работни стачки докато изискванията им за подобряване на условията и изплащането на възнагражденията на нощните смени бъдат изпълнени.

Категории: ОбществоАктуално затвори Гърция стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus