Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парос- един класически кикладски остров

13 Юли 2013 / 11:07:49  GRReporter
6268 прочитания

Точно в средата на Егейско море ( http://bit.ly/14KUVh2 ),  Парос като че ли господства над Кикладските острови, с рядка островна красота безкрайни плажове и един куп забележителности, както и възможности за отдих и развлечение за всички вкусове. Спокоен, традиционен и живописен, той успява да съчетае светове и култури както никой друг остров. Парос е третият по големина кикладски остров и е на запад от Наксос, представлявайки кръстопът на морските пътища, свързващи континентална Гърция с егейските острови, малоазийския бряг и Средиземноморието.

Бреговете на острова, които от някои страни образуват красиви плажове (главно в източната част) и естествени заливчета, а други са стръмни  и скалисти, са разпокъсани в северната му част. Там се образува голям залив -Науса, едно от най -живописните егейски пристанища. Други два големи залива се намират на запад- Парикия, и на изток- Мармара.

Парикия, построена точно по средата на западния бряг, около голям и сигурен залив, е столицата на острова, административен и икономически център, както и главно пристанище. Разхождайки се в града, както и по тесните пътища около Кастро (стария пазар) и по крайбрежния път,ще намерите таверни и ресторанти, които сервират вкусни блюда от местната, гръцката и международната кухня. И когато слънцето залязва, започва нощният живот, с десетки барове, кафенета и клубове.

Науса- в миналото център на пиратите с лоша слава  се намира в защитен залив на северния бряг, и без съмнение е от най-живописните пристанища в Егейско море, с много туристи, десетки хотели и стаи под наем, къмпинги, туристически агенции, рент а кар, ресторанти, кафенета, пазар и богат нощен живот. Успоредно с това запазва значението си като традиционно рибарско селище с най-голямата рибарска флотилия на Кикладските острови. Днес старите складове на рибарите са се превърнали в заведения, където се сервират пресни морски мезета. Жителите на Науса са хора, които обожават забавленията, танците и песните. Всяко лято през първата неделя на юли се организират празници на виното и рибата, друг голям  празник е през нощта на корсарите на 23 август.

В източната част на Парос се намира Марписа, построено амфитеатрално на един хълм близо до морето. Това е едно много красиво село, прочуто с великденските си празници, с мек климат, интересна архитектура, живописни вятърни мелници, красиви къщи от 16 век и църкви от същата епоха. На площада Свети Николай  се намира Етнографският музей, а близо до селото има много манастири.

От Марписа можете да отидете в Писо Ливади, красиво рибарско село с много туристи, както и на много плажове.

Близо до Марписа се намира и село Мармара, носещо името си от мрамора, с който били украсени господарските къщи и храмовете му. Украшението на селото е храмът Панагия Мармарини (Богородица Мраморна) от 17-и век, който празнува на 8 септември. Посетителят може също така да се наслади на мраморните корита, където са се миели преди жените на селото.

Продължавайки към вътрешността на острова, ще намерите Лефкес (на 11 км от Парикия), красиво, зелено планинско село, амфитеатрално разположено на височина 250 м. В Лефкес автомобилите спират на паркинг на входа на селото и там може да се влезе само пеша.

В южната част на Парос ще откриете Алики, спокойно рибарско село, което привлича хората, търсещи спокойствие. Тук са и най-хубавите плажове на острова, защитени от силните ветрове мелтеми на Егейско море.

Пароската Богородица

Свещеното украшение на острова е храмът на Богородица Стоте порти (Панагия Екатонтапилианис), един от четирите най-важни древнохристиянски паметници на Гърция, построен през 4 век. Той е бил разрушен частично, вероятно заради пожар и е възстановен от император Юстиниян през 6-и век. Намира се близо до пристанището на главния град.  Това е най-голямото място за поклонение след Света гора. Свещената икона на Богородица е от 17-и век. В храма има и Византийски музей, с редки икони от византийския и османския период. Най-големият празник на острова е на 15 август- на Успение на Пресвета Богородица.

Плажовете

Парос има безкрайни плажове, организирани и неорганизирани, с камъчета и пясък, за всички вкусове. Можете да посетите Хриси Акти в югоизточната част на острова, както и Лангери в североизточната част, близо до Науса, плажа Фаранга близо до Алики и плажа Марцело до Парикия.

Други известни плажове са Колимбитрес, Молос, Криос, Параспорос и много други. Повече информация за плажовете на Парос: www.paros.gr/default.asp?catid=4374 .

„Камъкът на Парос”

На около 5 км от Парикия се намират античните каменоломно на Парос, които са известни с изключителния си бял мрамор, „Камъкът на Парос”, добиван там. От този мрамор са построени известни статуи като Венера Милоска, Хермес на Праксител, Ники от Самотраки. Вобластта са запазени развалини на сградите.

 Къде да хапнете (съвети от местните):

-„Будараки”- за готвени ястия, Корали» и «Апостолис» за риба в Парикия

-«Мелтеми» в Науса

Категории: Кикладски острови Парос Науса Марписа Парикия мрамор плажове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus