Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Паниката е лош съветник при земетресение

05 Април 2013 / 13:04:19  Виктория Миндова
965 прочитания

При силен земетръс не трябва да позволим да ни обхване паника. В никакъв случай не трябва да се втурнем да тичаме извън сградата, ако не можем да излезем от нея за по-малко от 10 секунди. Не трябва да се опитваме да излезем по стълбите или с асансьора, защото може да се окаже фатално, препоръчват противопожарните служби.

Трябва много бързо да се ориентираме, кое е най-безопасното място в дома и да застанем там. Търсим най-стабилните части на една сграда, които могат да ни предпазят в случай на силно земетресение. Това са под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, поддържаща колона, под стабилна маса или легло. Ако сме на улицата трябва да застанем далеч от сгради и електрически стълбове. Трябва много бързо да се ориентираме, кое е най-безопасното място в дома и да застанем там. Търсим най-стабилните части на една сграда, които могат да ни предпазят в случай на силно земетресение. Това са под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, поддържаща колона, под стабилна маса или легло. Ако сме на улицата трябва да застанем далеч от сгради и електрически стълбове.

Ако земетресението ни завари в движеща се кола, трябва да спрем на открито, безопасно място и да изчакаме труса да премине. В обществения транспорт е по-добре да изчакаме края на труса вътре в превозното средство.

След като трусът завърши, трябва да напуснем възможно най-бързо мястото, където не се чувстваме сигурни. Ако излизаме от дома, трябва да изключим тока, подаването на газ и водата.

Това са основните съвети, които противопожарните сили дават в случай на земетресение. Гърция и балканският район като цяло са в силно сеизмична зона. Едно от последните сеизмични катастрофи, които атиняни помнят е била през 1999. Тогава 143 души загубиха живота си, а 50 хиляди останаха без дом след трус от 5,9 по скалата на Рихтер. GRReporter отрази планираното учението на гръцките противопожарни сили в случай на ново катастрофално земетресение.

Мъжете и жените от спасителните команди от район Вари, Атика демонстрираха пред младите кадети и широката публика техниките, които използват за спасение на граждани в случай на силен земетръс. Те разиграха няколко сценария свързани със спасяването на граждани затрупани под останките на разрушени сгради. Те показаха как протича спасяването в реално време и методите, с които могат да бъдат освободени и да им се окаже първа помощ.

“В никакъв случай не трябва да се поддавам на паника”, коментира по време на учението стар пожарникар. Той обясни, че противопожарните сили имат постоянна готовност и работят в тясно сътрудничество с екипите на бърза помощ при освобождаване на хора попаднали в клопката на срутени сгради. “Много често противопожарните сили достигат до мястото на събитието преди медицинската помощ. В този случай трябва да знаете, че дори да сме пробили път и сме достигнали до гражданина в беда, не бързаме да го извадим на носилка. Може да е ранен или в шок. Грижим се да го успокоим, но го изваждаме от руините, когато медицинският екип е в готовност да даде първа помощ”.

Първият сценарии показа как се потушава възникнал по време на земетресението пожар и след това се освобождава затиснат под развалините на сграда гражданин, който е в съзнание и може да комуникира със спасителния отряд. Пожарникарите първо овладяват огнената стихия.

След това се уверяват кой е най-сигурният подход и започват да прорязват път през падналите бетонни плочи. След като се отвори сигурен път до пострадалия, пожарникарите подсигуряват местото с допълнителни опори. Слагат медицинска шина на врата на пострадалия, за да се предотвратят допълнителни контузии. Спират кръвотечение, ако има такова и един от тях остава с пострадалия докато медицинският екип пристигне на място. След това го измъкват от мястото на пропадане в специална носилка и медицинският екип поема допълнителната грижа.

Във втория и третия сценарии противопожарните сили демонстрираха как се установява местоположението на затрупани граждани под масивни блокове бетон без видимост. Дори жертвата да е в безсъзнание, спасителните отряди могат да установят мястото където се намира жертвата с помощта на специално обучени кучета.

Кучетата откриват точното място, под което гражданите са заклещени. Пожарникарите маркират позицията. След това с помощта система за звукови измервания установяват състоянието на периметъра и започват да разбиват бетона, за да извадят пострадалия.

Четвъртият сценарий представи спасението на граждани, които са блокирани на покрив на сграда или на етаж. След обезопасяването на пострадалите, те биват смъкнати на земята с помощта на специална носилка. Граждани, които не са ранени се прикачат със обезопасителни колани за един от пожарникарите, който смъква човекът до спасителната бригада на земята.

“Доволни сме от достигнатите резултати”, коментира на края на обучението ръководителят на противопожарната команда. Той смята, че специалните спасителни отряди имат готовност да реагират бързо и ефективно в случай на сеизмичен инцидент.

На мястото на обучението присъстваха и представители на доброволческия граждански отряд към противопожарната служба в община Вари. Те препоръчаха на всички граждани да преминат специалното обучение, което се предлага в районните общини, за да може всеки гражданин да е готов да помогне на човек в нужда при бедствие. Единствената им препоръка бе държавата да направи специална застраховка-живот на доброволците, за да може техният принос да бъде подсигурен в случай на инцидент.

Категории: Общество заметресение противопожарна сигурност спасяване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus