Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Паметникът на Гоце Делчев в Серес пропадна в процедурен вакум

21 Май 2013 / 19:05:07  Виктория Миндова
1565 прочитания

Планът България да издигне паметник на Гоце Делчев в Серес има опасност да остане само на думи. Това са изводите, до които GRReporter стигна след като тръгнахме да търсим пътя, по който българското предложение може да се осъществи на практика.

 Преди няколко дни в България се даде гласност на инициативата на благоевградската община да се построи паметник на българския герой на мястото, на което е загинал през 1903. Като българска медия в Гърция, решихме да проверим докъде са стигнали процедурите на средиземноморските ни съседи за осъществяването на общия проект. В процеса на проучване стана ясно, че построяването на паметник на Гоце Делчев в северна Гърция е проект, който е иницииран още преди години.

“Вече 15 години се правят постъпки за построяването на този паметник, но досега те не са довели до никъде. В началото на  месец май имаше една идея да дойдат в Серес на официално посещение доброволческите дружества и представители на община Благоевград, за да посетят мястото определеното за паметника, но това се осуети. Засега по въпроса няма никакъв напредък”, заяви специално за GRReporter запознат със случая, пожелал да остане анонимен.

Направихме поредица от телефонни обаждания в административната служба на област Македония, както и в кметство Серес, от които зависи да се даде одобрение на инициативата. В кметството намерихме Манолис Алексудис, за който стана ясно, че е служител в администрацията на местната община. “Няма двустранно споразумение за издигането на паметник. Има една молба, която в момента се разглежда от отговорния отдел”, заяви Алексудис. Въпросите, на които не можа да отговори Алексудис бяха: “Кой е отговорният отдел за взимане на решение за построяването на паметника?”, “Кога очаквате да се вземе решение – без значение дали говорим за одобрение или отказ?” и “Каква е процедурата в подобни случаи?”.

Впечатлението, с което останахме е, че предложението да се построи паметник на Гоце Делчев в Серес най-вероятно лежи на дъното на последното чекмедже на някой държавен служител, който няма никакво намерение да затруднява всекидневието си с подобни проекти.

На всички тези запитвания получихме уклончиви и неясни отговори, като: “Не знам коя служба отговаря по въпроса”, “Нямам представа кога може ресорните органи да се изкажат по въпроса” и “Има процедура, но не мога да Ви кажа каква е”.

Впечатлението, с което останахме е, че предложението да се построи паметна плоча на Гоце Делчев в Серес най-вероятно лежи на дъното на последното чекмедже на някой държавен служител, който няма никакво намерение да затруднява всекидневието си с подобни проекти. Запознати с процедурите в страната ни обясниха: “В Гърция подобни инициативи много трудно се съгласуват. Никое кметство не може да вземе самостоятелно решение по подобно предложение. То трябва да се съгласува с външно министерство, с други служби и с обществеността. Не можем да очакваме да стане лесно”.

Категории: ПолитикаОбщество Серес Гоце Делчев паметник Гърция България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus