Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отварят пътя за масови съкращения

17 Юни 2010 / 11:06:43  GRReporter
2692 прочитания

Радикални промени идват в пенсионното осигуряване и трудовите правоотношения с реформата на Министерството на заетостта и социалното осигуряване. Увеличава се делът на съкращенията в частните компании с повече от 150 работни места от 2% на 5% годишно. По-конкретно, уволненията в предприятия с персонал между 20-150 служители ще достигат до шест души на месец, докато при предприятията с персонал над 150 работници и служители работодателя ще има възможност да освободи до 30 работниците на месец. Периодът за предизвестие преди уволнение ще бъде намален на четири месеца от 24 месеца, които важат до момента за служители с дългосрочен стаж. За работници, които имат от два месеца до десет години служба в дружеството, предупредителният срок е месец. При работен стаж между 10 и 15 години срокът за известяване става два месеца. 20 години трудов стаж дава предимство на служителя да разбере, че ще бъде уволнен три месеца преди събитието, а над 20 този период се удължава на четири месеца.

Ако работодателят пристъпи към съкращения без предупреждение в законния срок, ще трябва да изплати обезщетение на служителя в зависимост от трудовия му стаж. Ако обаче даде предизвестие за освобождаване от длъжност в посочения от закона срок, служителят ще получи намалена с 50% компенсация. „Това решение е противоконституционно и е в нарушение на трудовите права на гръцките работници и служители,” обявиха в отворено писмо представителите на синдикалната организация на служителите в частния сектор. В знак на своето несъгласие синдикалните сили в Гърция обявиха, че ще направят всичко по техните сили да възпрат прилагането на новата социална реформа.

Законопроекта предвижда, че новото поколение работещи, които са на възраст до 21-годишна възраст ще получават 80% установената работна заплата днес (740 евро), а младите служители на възраст между 21 до 25 години ще получават 85% от минималната работна заплата.

От 2011 трябва да влязат в сила и новите условия за пенсиониране, които също хвърлиха в ужас гръцките синдикати и общественост. Пълният размер на пенсията ще се изплаща след навършване на 65 години или 40 пълни години трудов стаж (в които се включва годините на военната служба, висшето образование и майчинството), по времето на който са били изплащани коректно осигурителните вноски. Ако пенсионерът няма 65 години и няма навършени 40 години трудов стаж, ще се намалява с 6% от общата сума на пенсията за всяка липсваща година. При професиите с тежък и нездравословен труд, минималната възраст за пенсиониране става 60 години, за разлика от досегашните 55.

Масовото недоволство от новите промени бе изразено и в гръцките вестници, които излязоха със заглавия-шок по уличните будки:  вестник Авги излезе със заглавие „Сеч за 6,5 милиона служители”, вестник Вима – „Безработни и с окастрени компенсации”, издание Етнос – „Цунами за пенсиите и заплатите”. Двата най-големи гръцки синдикати подготвят поредица стачни действия и протести, с които очакват да осуетят пълното въвеждане на варварските (по техни думи) реформи в страната.

Окончателната форма на закона ще се обсъжда до края на седмицата в двустранна среща между министър Андреас Ловердос и представителите на мисията на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка или така наречената тройка. Независимо, че преговорите не са приключили все още от Министерството на заетостта обявиха някой от основните промени в новия проектозакон.

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus