Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отменят абсурдните данъци в полза на трети лица

24 Юли 2014 / 12:07:36  GRReporter
815 прочитания

От началото на следващата година се очаква краят на данъците в полза на трети лица, които се плащат от години в Гърция и са уникални по вида си в целия свят. До съвсем скоро никой не се наемаше да посочи точния им брой, а правителството дори поиска помощ от страна на гражданите, които помоли да предоставят информация на институциите за тях.

Повечето от данъците, които ще бъдат отменени практически финансират системата за социално осигуряване. В същността си те само утежняват задълженията на гражданите, без да имат никаква възвръщаемост.

Премахването на данъците в полза на трети лица е една от предпоставките, които гръцкото правителство трябва да изпълни, за да получи втория транш от еврозоната в размер на 1 милиард евро. В същото време този ход се очаква да предизвика годишен дефицит от около 470 милиона евро в помощните осигурителни фондове, като тези на адвокатите, инженерите, военните, хлебопроизводителите, химиците, свещениците и други.

Данъците, които ще бъдат отменени са следните:

-          2/5 от приходите на спомагателния осигурителен фонд на държавните служители, които той получава от участието на компанията за телекомуникации ОТЕ и се използват за изплащането на пенсии от Специалния помощен фонд на болните от туберкулоза държавни служители.

-           0,85 на сто от паричните наказания и от сумите от наказанията с лишаване от свобода, които се превръщат в парични и отиват в полза на спомагателния фонд за осигуряване на адвокатите в Атина.

-          При всяко публикуване или промяна в устава на компаниите, те внасят следните суми в спомагателния фонд за осигуряване на адвокатите в Атина: 1. 1 на сто от капитала на едноличните фирми и дружествата с ограничена отговорност за внесените в Районния съд устави на фирми и 2. 0,5 на сто от капитала на фирмите при всяко публикуване на актовете за представителство на техния срок.

-          2 на сто от продажната цена на цимента, които отиват в полза на спомагателния фонд на персонала в циментовите компании.

-          2 на сто от приходите от наемите на общинските сгради и строежи, които се предоставят на спомагателния фонд на общинските служители.

-          Приходите от издаването на разрешителни за църковен брак и удостоверения , както и 4 на сто от фактурите за разходи и от продажбата на свещи в полза на спомагателния фонд на свещениците.

-          0,5 на сто от годишните приходи на всички осигурителни фондове отиват в полза на помощната каса на Националния осигурителен фонд.

-          10 на сто от неизплатените печеливши фишове за залози на конните надбягвания и 0,5 от брутните приходи от залози, които се изплащат на спомагателния фонд на персонала на хиподрумите.

-          1 на сто от всяка потребителска сметка и 1 на сто от всяка доставка на Националната компания за водоснабдяване, които отиват в касите на спомагателния фонд на служителите в компанията.

-          0,01 на сто върху произведените количества цимент, алкохол и тесто, които се удържат в полза на спомагателния фонд на химиците.

-          2 на сто от годишните приходи за медицинските изследвания на кандидат-шофьорите, които се изплащат на спомагателния фонд на държавните служители.

-          0,5 на сто от стойността на военните строежи, които отиват в полза на Самостоятелната строителна организация на офицерите.

-          1,5 – 3 на сто от държавните разходи за канцеларски материали, наеми, доставки и проекти в процес на изпълнение, които отиват в полза на пенсионния фонд на държавните служители.

-          0,29 – 0,44 евро за всяко легло в частните клиники, което се удържа в полза на спомагателния фонд на лекарите.

-          0,40 евро за всеки 25 килограма брашно и 2,9 на сто от сумата, които се изплащат на Федерацията на хлебопроизводителите.

-          0,1 на сто от годишния оборот на петролните компании, които се предоставят на спомагателния фонд на техните служители.

-          1 – 5 на сто от стойността на различни застрахователни полици, които се изплащат на фонда за професионално осигуряване на служителите в застрахователните дружества.

Категории: Общество данъци в полза на трети лица спомагателни осигурителни фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus