Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От елинката Катерина през политическата агитация на Василис и Спирос до Ейлин

27 Април 2012 / 14:04:39  GRReporter
1853 прочитания

Въпросът беше да не се постави началото. Видеото на актрисата Катерина Муцацу бе обсъдено на дълго и на широко не само в социалните, но и в повечето електронни гръцки медии. Не може да се каже кои коментари взеха превес: Тези, които я порицаваха, че е намерила перфектния начин да освежи паметта на гръцката публика за себе си или другите, които застанаха твърдо зад нея и я приветстваха, че е „натрила” носа на западняците. Във всички случаи обаче видеото определено разбуни духовете и на свой ред вдъхнови други гърци да изразят гражданската си позиция по същия начин.

Така направи известния с псевдонима Хари Клин актьор Василис Триандафилидис. В един не много кратък и не толкова наподобяващ на оригинала клип със заглавие „Казвам се Василис” той обяснява гневно на гръцките политици, че вече не могат да разчитат на подкрепата на гласоподавателите, както през изминалите години. Хари Клин признава, че също е гласувал за една от двете големи партии, както всички останали, „за да може страната ми да има силно правителство”. Но сега това всичко това е минало и „гърците вече не сме идиоти”, както заяви с ескалиращ тон на гласа актьорът, който неотдавна беше кандидат за кмет на квартал Каламария в Солун от партията на „сините”.

Един друг клип, този на Спирос се появи веднага след клипа на Катерина Муцацу. Днес мястото му в Youtube вече беше празно, заради претенции за авторски права от страна на американската продуцентска компания, в която тя работи.

Видеото обаче все пак може да бъде открито в други сайтове. В него един брадат младеж с качулка на главата обяснява на човечеството, че не е нито грък, нито елин, а ... идиот, обозначено с всеизвестната гръцка дума за това.

Клипът спокойно би могъл да бъде манифест на Негодуващите, ако те решат да прекарат отново пролетта на площада пред гръцкия парламент. „Намалиха доходите ми с 50 на сто, децата гладуват в училищата, наши съграждани се самоубиват , но аз все още вярвам, че излизането ни от еврото ще бъде катастрофално”.

„Лъжат ме, а аз гласувам отново за тях. Те ограбват живота ми, а аз гласувам пак за тях. Те слугуват на елита, а аз гласувам за тях. вие ме наричате грък, но всъщност съм идиот. Не грък, а идиот”. В края Спирос казва на гърците, че независимо дали искат да се наричат гърци или елини, те трябва да гласуват отговорно и да не подкрепят Нова демокрация и ПАСОК.

„Хей! Аз не съм държавен служител. Водя едно телевизионно предаване. Също така не пия узо. Предпочитам скоч, а понякога и водка. Не помня Мария, Елени или Лица, чието дете във всички случаи не е мое. Моята страна е демокрация. Всъщност тя е открила идеята за нея, но с много роби, което е далче по-добро. Говоря гръцки и английски. Знам да кажа „voulez-vous coucher avec moi ce soir”, “Ich liebe dich” и „Ich comen ja ja » и езика на знаците”.

Така започва видеото на водещия на сатиричното предаване с грандиозното заглавие „Краят на света” по телевизия СКАЙ, Манос Вуларинос. В него той осмива всички сериозно поставени във видеото на Катерина Муцацу аргументи. В същото време добавя по много фин начин главните действащи лица в новините и не само. Сред тях са бившият министър и настоящ арестант Акис Цохадзопулос и певецът Толис Воскопулос, който бе уличен в укриване на данъци. То лиши съпругата му от министръския пост преди две години, но днес тя е отново кандидат за депутат.

„Вие ме наричате просто „един грък”, но аз съм Ейлин! Не просто „един грък”, а Ейлин!”, заявява в края на разтърсващо смешния си клип авторът.

 

Категории: Общество видеоклип политическа агитация гражданска позиция Краят на света елини Ейлин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus