Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Остров Тинос: пролетен и планински

17 Май 2014 / 15:05:34  GRReporter
4157 прочитания

Тинос е прекрасен остров, който крие красотите си под фередже, с подчертано религиозен дух и фанатична вяра, но и с критичен дух, с любопитни имена и недокоснати села във вътрешността на острова.  

Лутра, Перастра, Коми

Лутра се намира в центъра  на острова. Чисто е, спокойно, с много малко жители през зимата. Както много тиноски села е католическо. Манастирът на йезуитите е затворен, в Манастира на урсулините може да се влезе. Сестрите урсулини възникват  като общност  през 1535, след няколко десетилетия стават монашески орден. На Тинос идват през 1862. Комплексът в Лутра е огромен, многоетажен и пълен със стаи- по тъкачество, по естествена история, по фармация

Дефилето на Перастра предлага райски пейзаж. През зимата там живеят само 12 души. Малко след Перастра, в Коми католическата енорийска църква на Свети Йоан е величествена и те подтиква на седнеш и да погледаш.

Художници и скулптори в Пиргос

В едно от най-известните села на Тинос главна роля играят не лимоните и дъбовете, а зографите и скулпторите. От Пиргос произхождат редица хора на изкуството- Димитрис Филипотис, Никифорос Литрас, и разбира се Янулис Халепас- най-големият скулптор на съвременна Гърция.

В музеите на Лутра

В Лутра има 2 музея. Първият е етнографският, който се намира в Манастира на Йезуитите и включва различни експонати (тел. 6945 632502). Вторият е в Манастира на Урсулините, където ще видите работилници от всякакво естество-, килии, балконът на хора (тел.6973 254927).

Изкуството на мрамора в Пиргос

Малко извън центъра на Пиргос има музей на мраморното изкуство. Той принадлежи на мрежата на тематичните музеи на Културната фондация на банка Пиреос и може да се конкурира с атинските музеи. Можете да научите за протоиндустрията на Тинос и за технологията на мрамора, да видите мраморни детайли, съдове, конзоли, подемни машини, чертежи и много други. Заслужава си да се запознаете с музея с помощта на екскурзовод.(тел. 22830-31290, www.piop.gr).

В храма на Посейдон в Киония

Киония не е точно село, а по-скоропредградие на Хора. На археологическия обект, който е отворен за посещения ще видите храма на Посейдон (построен през 4 век пр.Хр), вкойто спирали поклонниците по пътя си към остров Делос.

Плетене на кошници във Волака

Главният коз на Волака са вулканичните скали, а вторият- майсторите-плетачи на кошници. Ако искате ръчно направени кошници от върбови клонки, посетете работилниците в района, като тази на Йосиф Виду (тел. 6932 515 627) или на Лудовикос (тел.6939 482 780).  

Тиноски сладкиши в Трипотамос

В Трипотамос се намира прочутата сладкарница Халарис. Разходете се и опитайте традиционно пастели с лимонова кора, курабии, бадемови сладки. И рабира се „цимбити”,  много вкусни сладки банички(тел.22830-21152, www.halarisgroup.com).  

Запознанство със Света Пелагия и манастира Кехровуни

В манастира близо до Арнадос е била монахиня Света Пелагия, която според традицията е имала видение за Богородица, показваща къде е погребана иконата й. В Кехровуни се стичат вярващи, а на 23 юли има голям празник, като иконата се пренася от Хора в манастира за 1 ден, съпроводена от вярващи.

Църквите в Кардиани, Монастирия и Агапи

В Кардиани се намира католическата църква на Богородица Киура, невероятен храм, със светлозелени стени. В Монастирия се намира храмът на Свети Йосиф- живото място в едно село без жители. А в Агапи за да стигнете до църквичката на Света София трябва да се изкачите високо, но си заслужава риска- рядко красива църква.

Как да стигнете

Лесно е да се стигне до Тинос, с фериботи от Рафина или Пирея, цените са между 24 и 48 евро.    

Къде да отседнете

Elia, в Агиос Романос, е  в кикладски стил, изграден от тиноски камък. С 2 апартамента и 2 студия (Тел. 6942 670795, www.eliatinos.com).   
В Агиос Йоанис се намира комплексът Порто Рафаел, близо до морето, награден от Tripadvisor за 2013 (хотелът отваря в средата на май, тел. 22830-23913, www.portoraphael.com).
Още един награден от Tripadvisor хотел е Винченцо фемили хотел, тел. 22830-25888, www.vincenzo.gr.
Favie Susanne в центъра на Хора, се намира срещу парка Арапаки(тел. 22830-22693).  

Какво да хапнете

В Тинос ще се насладите на месото (свински наденички  и други специалитети от свинско месо), местния вид омплет, каперси, различни сирена, различни рецепти с артишок и гъби, както и на местната ракия. В родината на гълъбите не можете да пропуснете яхния от гълъбис пилаф. 

Tip

Категории: остров Тинос села архитектура музеи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus