Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Остров Спецес: дойде време за фестивала Армата

14 Септември 2014 / 18:09:28  GRReporter
1957 прочитания

Който си търси оправдание да избяга от града през уикенда, остров Спецес му го предлага.

Преди още да изчезне ваканционният тен, Спецес по това време всяка година  ни кани на фестивала Армата (Армада), как и да се потопим в морските води за последно този сезон.

Какво е Армата и какво ще видите?

Всяка година през втория уикенд на септември космополитния остров в Аргосароническия залив празнува изгарянето на турския флагмански кораб,което се случва на 8 септември 1822 край Спецес, от Космас Барбасис. Макар че фестивалът продължава седмица, и включва концерти, театрални представления, лекции, танци, върхът е през първата събота след 8 септември, когато има възстановка на морската битка и подпалването на турската фрегата, последвана от фойерверки. По време на фестивала островът е пълен с хора.

Да се запознаем с острова

На Спецес можете да се скриете от градската среда, мръсния въздух и трафика, тъй като през сезона единствените автомобили на острова са сивите таксита. За да се разходите трбва да го направите пеша, с файтон, с такси, автобус или морско такси.

Най-популярното място на острова е Дапия, централният площад с прочутото кафене Русо с гледка към морето, с други кафенета и ресторанти, По-нататък ще видите хотел Посейдон, разположен в стара аристократична сграда.

Обиколка в къщата на Бубулина, която е музей, както и в Музея на Спецес, ще ви въведе в атмосферата на Армата, а разходката по уличките с местните къщи и мозайките ще ви запознае по-добре с острова.

В Дапия ще намерите площада с часовника, с много ресторанти, а местните специалитети можете да опитате на старото пристанище, в Кунупица и в Агиос Мамас.

На старото пристанище можете да пийнете по нещо вечерта  в някое от многото заведения.  Там се намира и един от най-старите фарове в Гърция, който е построен през 1837.

Последен плаж

На пръв поглед плажовете на Спецес не са толкова забележителни. Малко след Дапия обаче се крият плажове с красиви води и пейзаж, които ще ви накарат да забравите , че се намирате в Аргосароническия залив. Ако времето позволява, посетете плажа Агия Параскеви на западния бряг на острова, Агии Анаргири в югозападната част, Зогерия, Ксилокериза, покрития с борове Лигонери, Гарифало със зелените му води,

Агиос Мамас, близо до пристанището, е най-лесното решение ако не искате да търсите специално, а на Врели и на Агия Марина ще намерите младите хора и бийч барове.

Как да стигнете:

С кола до Коста Ермионида (на 172 км от Атина) и да се прехвърлите на острова с кораб или морско такси за 5 до 15 минути. От пристанището на Пирея можете да вземете Flying Cat или Flying Dolphin и след 2,5 часа ще пиете кафе в Дапия.

 

Категории: остров Спецес фестивал Армата фойерверки плажове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus