Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осми март между кича и правата на жените

08 Март 2013 / 16:03:48  Анастасия Балездрова
2594 прочитания

Празник, в който жените се веселят както никога, ден на майката, ден за израз на груби мъжки шеги или ден за размисъл за социалния и професионалния статус на жените?

Днес социалните мрежи буквално преливат от снимки с цветя и пожелания, искрени изрази на благодарност към жените и остроумия като: “А кога е денят на мъжа?”, които съвсем ясно показват, че една много голяма част от потребителите нямат идея как и защо е бил утвърден деншният ден.

Едно от най-погрешните схващания е, че 8-ми март е ден на майката. Така в социалните мрежи се появи нашумелият преди време фотоколаж, но този път главният персонаж е майката.

Технологичната революция улесни в много голяма степен тежките задължения на жените за поддръжката на техния дом. Домашните задължения продължават да бъдат считани за тяхно поле за изява.

“Въпреки всичко феминистката е единствената революция през20-ти век, която успя в основните си цели. Ако вашите прабаби можеха да ви видят щяха да се пръснат от ревност”, написа в профила си във Facebook един от най-изявените представители на съвременната гръцка литература Христос Хоменидис.

Какво обаче се е променило в социалния и професионалния статус на жените 156 години след протеста на работничките в текстилните предприятия в Ню Йорк и първото отбелязване на деня на жената през март 1911 в Копенхаген?

Журналистът-ветеран Рихардос Сомеритис даде отговор на този въпрос с въпросите:

“1. Защо жените са първи в списъка за уволнение?

2. Защо жените заемат малка част от местата в държавното управление, местната администрация и парламента?

3. Защо тежестта на грижата за семейството и децата пада върху жените?”.

Денят на жената е бил иницииран от германската социалистка Клара Цеткин с идеята всяка година в една от първите недели на пролетта да се отбелязва денят на работещите жени и международната им солидарност с цел те да се мобилизират за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери. Днес жените са различни: образовани, квалифицирани, готови да дадат най-доброто от себе си. Но и това се оказва недостатъчно.

Една друга снимка, която се промъкна съвсем плахо между десетките други с цветя, честитки и обещания за бурно празнуване показва колко малко се е променил социалният статус на жените от тогава до днес. Една кратка таблица с данни на Европейската комисия, Европейската статистическа служба и Европейския парламент дават ясна представа за отношението към жените в 27-те държави-членки на Европейския съюз.

Мъже

 

Жени

97,6 %

Кой е управляващият директор

2,4 %

91,1 %

Членове на борда на директорите

8,9 %

34 377 евро

Средна годишна заплата

26 390 евро

75,8 %

Процент на заетост

62,5 %

40 %

Дипломирани специалисти

60 %

90,3 %

Работещ родител с деца под 12-годишна възраст

65,5 %

25%

Работещи на непълно работно време

75 %

“Активизмът е трудно нещо, не всички жени могат да издържат и затова не е необходимо да го изискваме от всички. Тези, които издържаме обаче, излизаме навън за сметка на всички останали: майките, безработните, битите. Това, че сме жени е достатъчно. Съответно всеки успех на която и да е жена засяга всички ни. Той трябва да предизвиква радост, а не завист. Обществата, дори и западните продължават да търпят дискриминациите в ущърб на жените. Затова не трябва да преставаме да се борим нито за момент”, написа една от най-активните в гръцките социални мрежи жени Вивиан Евтимиопулу.

Категории: Общество Международен ден на жената 8-ми март социален статус
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus