Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Организирайте он-лайн почивката си в Гърция

03 Юли 2014 / 13:07:47  Иван Петков
2284 прочитания

Най-търсената почивка в класацията на Google за 2013 в България e била тази в Гърция.  Търсенето на информация, а след това и на резервации за почивки, ваканции и пътувания не се ограничава само до намиране на полезна информация. Тенденцията за запазване на хотели и купуване онлайн на туристически оферти в България започна с един съвсем обикновен пазарен факт: преди няколко години българските туроператори, за да са конкурентни на международния пазар, започнаха да предлагат услугите си за чувствително по-ниски цени от тези, които се предлагаха вътре в страната. Това принуди много хора да обърнат поглед навън и да започнат да си планират ваканцията през сайтовете на чуждестранните туристически оператори.

            С навлизането на интернет се появиха и много сайтове, които да събират и предлагат оферти на едно място, като ги рекламират като възможно най-изгодни. С времето се утвърдиха както големи международни услуги, така и популярни локални сайтове. В този материал ще се опитам да ви разкажа малко повече за тези сайтове и услуги. Повярвайте ми, има неизброимо количество от тях!

            Бизнесмени, семейства на ваканция, пенсионери... хората които предпочитат чистите и приветливи хотели, искат добро отношение или се нуждаят от определени екстри като добра интернет свързаност и дори тези, които изискват определено ниво на лукс. Това са потенциалните клиенти на сайтовете за резервация. Тях няма да ги видите да пътуват на автостоп, да спят по хостели или пък на разменни начала. Тази група от хора си има собствена субкултура и свои сайтове, които предлагат съответните услуги. Сега ще говорим за тези сайтове, които мнозинството от нас биха ползвали.

            Ще разгледам само няколко от многобройните интернет страници, без да претендирам за изчерпателност. Както споменах по-горе, секторът е динамичен, постоянно се появяват все повече услуги и медии, които се опитват да предложат все по-разнообразен избор от възможности на потенциалните клиенти.

            Сайтовете, които ползвах за сравнение и основа за написването на тази статия са Booking.com, Tripadvisor.com, Trivago.com (вече наличен и с локална версия за България). Няколко думи за тях. Подбрах ги така, че да предоставят различен тип услуги както като съдържание, така и като начин за организирането им.

            Booking.com е холандски сайт за резервации, основан през далечната, по интернет стандартите, 1996. През 2005 е закупен от американската компания Priceline, която развива подобен бизнес и притежава популярния едноимен сайт. Интересен факт е, че Booking.com носи повече от две трети от печалбата на Priceline. Ще използвам случая да спомена и друга придобивка на американската компания, която е сочена за един от най-успешните страници за пътувания и резервации в Азия - сингапурският сайт Agoda.com. Booking.com e наличен на над 40 езици. Когато го посетих,  ме посрещна локализираната българска версия.

            Tripadvisor.com се води за една от най-големите медии в бранша и не се ограничава само до резервации на хотели и нощувки. Чрез платформата може да си закупите самолетни билети, или да си запазите маса в ресторант, а също и да заявите участие в различни активности, които можете да правите около избраното от вас място за почивка или служебно пътуване. Tripadvisor е най-голямата социална мрежа на хора, които пътуват и включва над 100 милиона потребители. Сайтът е сред първите, които започват да използват съдържание, генерирано от потребителите.

            Tripadvisor има версия на гръцки език, но не и на български. Езиковата версия се избира ръчно, като по подразбиране е версията на английски език.

            Trivago.com е платформа, която събира оферти от големите сайтове за пътувания и резервации. Тя е с немски произход, но е придобита от бившия собственик на Tripadvisor, американската компания Expedia. Като част от медийната група на Expedia е и популярният Hotels.com. Trivago има и локална версия на български език.

            И така: кой е най-добрият сайт?

            На пръв поглед изглежда, че тези медии предоставят един и същ вид услуга, но всъщност се различават много по вида на набавяне на съдържанието, на неговото сортиране и оценяване. Някои предлагат рейтинг, който самия сайт дава, друг път този рейтинг се формира изцяло от потребителите, на трети места ползват някаква смесена система за оценяване. Това е важно да се знае, защото рейтингът малко или много влияе на нашия избор.

            Има и друг момент. Информацията е доста динамична и е възможно да попаднете на информация, която не е актуализирана. Ще ви дам два примера с произволни търсения на хотели в Гърция.

Ползвате ли сайтове за резервации?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus