Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Орестиада: най-северният и най-нов град в Гърция

21 Януари 2014 / 13:01:27  GRReporter
5287 прочитания

Орестиада е най-новият и най-северен град в Гърция, намиращ се почти в края на област Еврос, близо до границата с Турция. Това е вторият по големина град на областта, след областния център Александруполи, с население 18 426 жители (2011).

Намира се само на 2 км по права линия от река Еврос (Марица), която е естествената граница между Гърция и Турция, и на 64 км от Триетнес (точката, където се пресича границата между Гърция, Турция и България).

Граничният град Орестиада е основан в плодородната низина, напоявана от река ЕВрос, през 1923 от гръцки бежанци, които произхождали от района на Адриануполи, и главно от квартала Карагач, присъден на Турция по силата на Лозанския договор. Затова отначало градът се нарича Нови Карагач или Нова Орестиада.

Характерно място, знак за историята на Нова Орестиада, е паметникът, издигнат от фотографа Василис Кириакидис на мястото на първия кладенец и първите къщички в града, заобиколен от пет тополи, които символизират десетилетията на града.

Орестиада днес е един съвременен гръцки град, значим земеделски и търговски център в североизточна Гърция, с добра железопътна и шосейна инфраструктура. Градът е характерен пример за бежанско селище с прост градоустройствен план и широки прави улици и площади, който носи традицията и архитектурното наследство на Адриануполи. За съжаление обаче, много малко от старите къщи са останали с някогашния особен начин на строеж, и не е останало почти нищо, което да напомня бежанското градче.

Град, пълен с живот

Средище на обществения живот в града е централният му площад. От едната му страна го краси бюстът на Георгиос Стататос, борец от националната съпротива, а в центъра му се издига внушителната статуя на Вселенския патриарх Кирил VI, който през 1821 е обесен в Адриануполи.

Неотдавна дейностите по възстановяването на площада, предизвикали първоначално остри реакции от страна както на професионалисти, така и на някои жители, в крайна сметка бяха завършени, и новият площад е вече цветен, с впечатляващ фонтан, макар и според някои той да е малко грозен.

Животът в Орестиада е съсредоточен и на двете централни улици („Василеос Константину“ и „Константинуполеос“), които се пресичат на площада, а около тях ще откриете множество пешеходни зони, които улесняват търговската дейност.

В града се намират изнесени университетски центрове на Тракийския университет „Демокрит“ – по селскостопанско развитие и по лесовъдство и управление на околната среда и природните ресурси.

Освен всичко друго, градът е прочут с бурния си нощен живот, който представлява притегателен център за жителите на северната част от областта.

В областта на културата Орестиада има какво да покаже чрез годишните си прояви, превърнали се в традиция, както и с множеството дейности на различните културни институции в региона. В Общинския център за културно развитие на Орестиада функционират освен Библиотека и следните отдели: Консерватория, Театрална трупа, Школа по танци, Живопис, Отдел по изобразително изкуство и Общинска филхармония.

Заслужава си да посетите Историческия и етнографски музей на Орестиада, който съхранява паметта за живота в Александруполи и региона, с експонати като снимки, местни носии, бродерии, земеделски сечива, оръжия и др.

Интересни екскурзии

От централния площад на Орестиада в посока запад пътят води към широкото и плодородно поле на северен Еврос.

На около 12 км северно от Орестиада се намира село Неа Виса с интересна фолклорна сбирка, а малко по на запад е красивата долина на река Арда (където всяко лято се провежда популярният едноименен фестивал), приток на Еврос, с надгробните могили и мегалитните гробници.

На юг от Орестиада, не много далече, можете да посетите Дидимотихо (на 20 км) и Суфли (на 47 км), с прочутия Музей на коприната. Още по на юг се намира делтата на река Еврос, резерват с изключително значение, и областният център Александруполи.

Как можете да отидете: Орестиада се намира на 961 км от Атина, на 458 км от Солун и на 115 км от Александруполи.

 

 

Категории: Орестиада Еврос Александруполи посещение паметници музеи нощен живот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus