Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опашка за безплатни зеленчуци на Синтагма

25 Януари 2012 / 17:01:05  Анастасия Балездрова
1317 прочитания

До скоро най-централният площад в Гърция бе известен в целия свят като сцена бурни сблъсъци между демонстранти и полицията и сборно място на гръцките Негодуващи. Днес Синтагма се превърна в пазар, на който обаче клиентите пазаруваха, без да плащат.

От рано сутринта производители от района на Тива започнаха да раздават на минувачите 30 тона лук, зеле, моркови, броколи, картофи и други земеделски продукти с цел да докажат на консуматорите на практика, че те не са засегнати от замърсените с опасния шествалентен хром води на река Асопос.

Проблемът на фермерите от Тива обаче заглъхна много бързо и на негово място „блесна” в цялата си светлина другият още по-голям проблем – бедността. Малко след 08:00 започнаха директните включвания на телевизиите от Синтагма, които подействаха като призиви за много от жителите на гръцката столица. В станцията на метрото бе пълно с хора, които носеха торбички с продукти, а някои жени дори бяха напълнили до горе количките си за пазаруване.

Според фермерите поне пет хиляди души са минали през техните сергии само за няколко часа. Повечето от тях били пенсионери и безработни, имало и чужденци – имигранти, а още по-малко били онези, които били привлечени от факта, че стоките се раздават безплатно.

С една торбичка в ръце г-н Никос обясни, че получава социална пенсия, която била намалена с 50 евро. „Беше 300, сега е 250 евро. Бих искал да попитам тези, които ни управляват дали биха могли да живеят цял месец с толкова пари. И дали са отрязали от своите собствени доходи поне 50 евро”. Той каза, че е бил в центъра случайно и взел продуктите, за да прекара с тях няколко дни.

Някои от хората се шегуваха, че са взели главите лук, за да замерят с тях онези, които са орязали техните пенсии. Други съвсем откровено се тюхкаха, че са закъснели и не са успели да „напазаруват”, както една възрастна жена, която измърмори, че дошла напразно, „а имала болен кръст”.

Малко след 11:00 бяха останали само няколко чувала лук няколко млади жени от албански произход се опитваха да се примолят на фермерите да им дадат по някой килограм. Когато фермерите прибраха чадърите и сергиите си някои други изтърсваха празните чували с надеждата да намерят по някоя забравена глава лук.

Земеделците разказаха, че са пристигнали в Атина в много ранните сутрешни часове. „Още от 05:00, когато започна да работи метрото хората започнаха да вземат торбичките с продукти, които бяхме приготвили”.

Председателят на фермерите в Тива Аристидис Анифандис разказа за GRReporter, че акцията им е била един опит да убедят хората, че техните продукти са напълно безопасни. Според него лошата реклама на земеделската продукция от района е била дело на някои от индустриите, чиито предприятия се намират там. „Този слух се разпространи много бързо, в резултат на което нашата продукция оставаше непродадена. Дойдохме тук, за да раздадем продуктите на хората безплатно, за да могат да вземат една проба и ако искат да я занесат за анализ”.

Фермерите казаха още, че имат в ръцете си анализи от Аграрния университет в Атина и университета във Волос, които доказват, че продуктите им са чисти. „Анализи бяха направени и в министерството на земеделското развитие и храните. От там издадоха официално съобщение, което обаче не беше оповестено широко в медиите. Затова ние днес раздадохме и една листовка, в която се помества едно от изследванията”, посочи Аристидис Анифандис и допълни, че той и колегите му може да зарадват отново социално слабите атиняни с безплатни зеленчуци. 

Категории: Общество криза безплатни зеленчуци фермери опашка Синтагма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus