Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Олимпийски … призраци

14 Юни 2014 / 10:06:53  GRReporter
788 прочитания

Много е писано за олимпийските съоръжения и за предизвикателното безразличие на обществото към тяхното използване.

Няма съмнение, че Гърция е най-лошото доказателство за след олимпийско наследство, защото повечето- ако не и всичките- олимпийски съоръжения през последните години са изоставени на тяхната съдба.

Някога прясно боядисаните сгради със съвременно оборудване, днес са разграбени и са превърнати в свърталища на бездомници и наркомани. Счупени прозорци, изкъртени врати, трева и боклуци са покрили и последните следи от старата слава.

Сайтът zougla.gr проследява съдбата на някои от съоръженията, фотографирайки вътрешните им пространства.

Олимпийското игрище по плажен волейбол

Особено показателен е случаят на олимпийското игрище за плажен волейбол. Днешният му образ предизвиква тъга и гняв, защото не напомня по нищо на бляскавите мигове, които страната преживя през 2004.

Спортната площадка е превърната в нива, с диви растения, които са окупирали всяка точка от игрището.

Повечето прозорци са счупени, а състезателната площадка е покрита с трева


Счупеното информационно табло

Вътрешните пространства се намират в още по-лошо състояние. Повечето врати са счупени, и като резултат от това кабелите на някои  хладилници (и те повредени) се използват за … катинар.

Шкафовете в различните офиси са също счупени и разграбени, а дори медните тръби, намиращи се в някои зали са откраднати, с цел да бъдат продадени.

Успоредно с това, стените на много места са повредени, а по-голямата част от металните повърхности са ръждясали.


Коридорите вътре в съоръжението


Откраднатите тръби

Черешката на тортата представлява фактът, че всичките съоръжения в Палео Фалиро се охраняват (!) само от един служител на охранителната фирма.

Центърът по ветроходство се руши

В подобно положение се намира и Центърът по ветроходство в Елинико.

Повечето седалки за зрителите са счупени,  външното пространство е превърнато в “паркинг” за съдовете на бреговата охрана, а във вътрешните пространства господства хаосът.

Седалките за зрителите са счупени

Мястото е разграбено, а вратите са или счупени, или... просто липсват. Освен това, повечето прозорци са по земята, тъй като много бездомници са се самонастанили в центъра и  са го превърнали в нещо като “хотел”.

Категории: олимпийски игри Атина 2004 олимпийски обекти игрище за плажен волейбол център по ветроходство разрушение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus