Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Окупират базата на НАТО в Крит заради химическите оръжия на Сирия

10 Юли 2014 / 10:07:46  GRReporter
1362 прочитания

Обществени организации от Крит ще проведат тридневна окупация на военната база на НАТО в северозападната част на острова в рамките на обявеният общогръцки седмичен протест срещу унищожението на химическите оръжия на Сирия в Средиземно море.

Членовете на координационния орган на протестиращите твърдят, че по този начин корабите, които ще участват в унищожаването на химическото оръжие по експерименталния метод на хидролизата във водите на Средиземно море няма да могат да отплават от базата.

Според досега известната информация в Средиземно море предстои да бъдат унищожени 520 тона химическо оръжие чрез хидролиза. Той се описва по следния начин: химическите агенти се разграждат с гореща вода и след това се обработват със сода каустик. Източници посочват, че конкретният процес е разработен от Пентагона, но никога досега не е бил прилаган в реална операция.

Членове на протестиращите от острова ще участват в общогръцкия протестен митинг, който ще се проведе на 11 юли, а окупацията на базата ще се състои от 19 до 21 юли.

Те призоваха Общогръцката федерация на морските работници и работническите центрове в Крит и други региони да участват активно в протестните действия, като обявят предупредителни стачки. Паралелно с това се обърнаха към рибарите и собствениците на всички видове плавателни съдове с призив да участват в блокадата на базата в морето.

Според съобщението на координаторите на протеста те възнамеряват също да проведат протест в морето. Планът е корабчета и лодки да се доближат до американския кораб „Cape Ray”, на борда на който ще бъдат унищожени смъртоносните химически оръжия.

Протестиращите възнамеряват също да поискат представители на организации и кметове от общините в Крит да се срещнат с посланиците на Русия и САЩ и с премиера Андонис Самарас. 

Категории: Общество база на НАТО Крит химическо оръжие Сирия унищожение хидролиза протест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus