Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Около празниците с повишено внимание по пътищата

11 Декември 2013 / 18:12:27  Анастасия Балездрова
823 прочитания

Пътните катастрофи продължават да се намират на челно място сред причините за смъртните случаи в цяла Европа. Според официалните статистики, през 2010 броят на жертвите на ден във всички държави-членки на Европейския съюз е бил 84 души.

Още по-обезпокоителна е констатацията, че катастрофите са най-честата причина за смъртност във възрастовата група 15 – 29 години. В Гърция пък, всеки ден петима души губят живота си на асфалта.

Броени дни преди коледните и новогодишните празници спадът на температурите и лошите атмосферни условия затрудняват шофьорите и увеличават броя на произшествията по пътищата. Отговорните за безопасността на движението органи се намират в състояние на готовност, за да намалят риска от загубата и на други човешки животи.

През последните години подобни усилия полага и Институтът за пътна безопасност „Панос Милонас”, чиято цел е да информира и действа превантивно. В тази насока е и създаването на първия Информационен център за пътна безопасност, който бе открит днес от учредителката на организацията Василики Данели – Милона.

Центърът се намира в сърцето на Атина, в „Стоа ту вивлиу” („Безистена на книгата”) на улица Песмазоглу. „Целта ни беше той да се намира на централно и лесно достъпно място, за да можем да информираме гражданите по-резултатно”, посочи тя в изказването си.

В центъра се предлагат различни материали с информация за правилата на движение по пътищата, анализи за състоянието на пътната мрежа и данни за сътрудничеството на института с държавните органи за подобряването на условията. На витрината на центъра е поставен телевизионен екран, от който гражданите ще могат да научават кои са най-опасните места, където се случват много произшествия.

От месец май 2010 до днес институтът е обучил над 23 000 ученици от началните училища. Паралелно с това той организира акции като „Европейска нощ без пътни инциденти” в 39 нощни заведения в 21 различни гръцки градове.

Институтът е създател на Националния център за сигурност по пътищата, който е обзаведен със специална техника. Ученици и по-големи на възраст граждани имат възможността да се запознаят с тежестта на собственото си тяло и на предметите в автомобила по време на сблъсък с различни скорости. Те могат да се обучат и да изпробват своите възможности в управлението на автомобил в различни ситуации с помощта на учебен автосимулатор, както и на симулатор за преобръщане на автомобил.

Както става ясно от видеоматериала на гръцката Пътна полиция, най-честите причини за предизвикването на катастрофи са:

- Преминаването на червено

- Нарушаването на двойната линия

- Неправилното изпреварване

- Високата скорост

- Шофирането в нетрезво състояние.

Без никакво съмнение данните показват, че във всички случаи поведението на шофьора е решаващо за избягването на пътни произшествия. През ноември тази година само в региона на област Атика са били регистрирани 536 катастрофи, от които са пострадали 628 души. В 26 от случаите раняванията са били тежки.

Под егидата на Института вече действа сдружението „Пътища на бъдещето”. В него участват държавни институции и частни компании в областта на транспорта, чиято цел е да подобрят условията за движение по пътищата и да сведат до минимум опасностите за шофьори и пътници.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus