Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общогръцка стачка ще парализира страната на 11-ти май

18 Април 2011 / 16:04:22  GRReporter
1957 прочитания


Общогръцка 24-часова стачка обявиха за 11-ти май синдикатите на работещите в държавния и частния сектор в Гърция. Решението за нейното провеждане бе прието на заседание на изпълнителната комисия на Главната конфедерация на работещите в Гърция.

Според председателя на Конфедерацията Йоанис Панагопулос стачката ще се проведе в отговор на проблемите, с които се сблъскват безработните, работещите и пенсионерите в Гърция. „Според  националния план за икономиката сметката трябва да платят отново те, а не имащите. Това не може да продължава”.

Председателят на Конфедерацията на работещите каза още, че не е възможно да се говори за финансова консолидация, без да се провежда никаква дискусия за превръщането на гръцката икономика и външния дълг в устойчиви и управляеми. Той се обяви категорично против приватизациите като заяви, че не може „националното богатство, мрежите, инфраструктурата и най-вече социални блага като водата и енергията да се предават за една нощ, без никаква реакция”. Синдикатите не приемат и премахването на колективните трудови договори, които определиха като „щит на работещите срещу произволието на работодателите”.

Критиката, която отправи днес председателят на съюза на индустриалците Димитрис Даскалопулос за закъсненията в провеждането на реформите и оползотворяването на държавното имущество предизвика остра реакция от страна на синдикалистите.

Характерен е коментарът на главния секретар на Конфедерацията на работещите Николаос Кюцукис, че „правителството със своите предложения отваря още повече апетита на онези, които през всичките тези години ограбват националното богатство”.

Според синдикалистите „политиката на меморандума и правителството, чиято сметка освен всичко друго не излиза” трябва да срещнат отпор. „Призовават безработните, работещите и пенсионерите, които са постоянните товарни животни на системата да платят още 76 милиарда евро до 2015. Ние казваме дотук, това не може да продължава повече” заяви главният секретар.

Изпълнителната комисия на Конфедерацията обяви стачка и на 1-ви май, защото както заяви председателят Йоанис Панагопулос „има хора, които са задължени да работят в този ден и е важно да знаят, че стачните им действия се подкрепят от решението на синдикатите”.

Представителят на синдикалната организация на комунистите ПАМЕ заяви, че нейните членове също ще участват в стачката.

 

Категории: Обществостачка синдикатидържавен сектор частен сектор реформимеморандумикономическа политика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus