Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общинските спортни центрове заплашени от закриване

14 Септември 2014 / 12:09:53  GRReporter
734 прочитания

Незаконни, без предписания за безопасност и достъп, са по-голямата част от спортните съоръжения, които са предоставени от държавата на общините и са заплашени да бъдат затворени, ако не се адаптират към новото законодателство.

Вече някои от спортните центрове не работят, тъй като не разполагат с разрешение за строеж и не отговарят на необходимите условия, което води до голямо неудобство за стотици клубове и хиляди деца и възрастни, които принудително спират спортните си занимания.

Проблемът засяга главно спортните зали и игрищата, принадлежащи на Главния секретариат по спорта, чието управление е преминало към общините. Повечето са построени без строителни разрешения, а някои са построени на терени, предназначени за други цели. Не са малко и онези, които са претърпели допълнителни ремонти, като например открити басейни, превърнати без проучвания в закрити.

Макар че бяха дадени 2 удължавания на срока за приспособяването на общинските спортни центрове към новите изисквания, общините не са успели да го направят и като резултат от 1 септември игрищата и залите са извън закона.

Преди няколко дни е подписани министерско решение, според което се дава трето удължение на срока –до 8 февруари 2015.

Кметовете твърдят, че спортните съоръжения, които са им прехвърлени са построени без строителни разрешения и технически предписания. Според кмета на Палини, който е изпратил писмо до премиера, техническите предписания, която самата държава е прилагала, днес са отхвърлени от нея като недостатъчни и тя призовава общините да се адаптират към новите изисквания със собствени средства. Успоредно с това общините трябва да узаконят незаконните постройки, които са им предоставени без строителните планове.

Ако до края на срока се бъдат адаптирани, спортните центрове ще бъдат затворени, тъй като според закона никакво състезание или спортна дейност не може да се провежда в съоръжения без разрешение за работа. Предвижда се и затвор до 3 месеца и парична глоба от поне 50 000 евро за собственика, който няма такова разрешение, но позволи извършването на спортна дейност в съоръжението.

През последните 4 месеца са затворени и трите спортни центъра в община Халандри, тъй като никой от тях няма лиценз и не покрива условията за сигурност и достъп.

Показателен е случаят на спортния център „Никос Перкизас” на бул. Пендели,който до неотдавна е посещаван от 2500 души дневно.  Сградата е построена преди 25 години, никога е имала строително разрешение, спазвани са минимални справила за безопасност, поставяйки в риск здравето на хиляди спортисти. Днес е затворен, тъй като според кмета на Халандри Симос Русос общинското управление в оставка е решило миналия май да затвори и трите игрища докато се лицензират по новите правила.

Външните съоръжения (атлетическа писта, игрища за баскетбол, волейбол и футбол) също не работят, запечатан е и покритият басейн.

Както обяснява за вестник Етнос кметът на Халандри, басейнът първоначално е планиран като открит. Преди няколко години е добавен покрив, без необходимите изисквания за   вентилация, и като резултат в басейна възникват различни проблеми заради влагата. Не са спазвани и изискванията за безопасност. Например, има противопожарен шланг, който не е свързан с водната мрежа и допълнително не е предвиден достъп за хора с увреждания.

„Не можем да отворим игрищата, ако не са безопасни. Въпросът е обаче как да извадим строителни разрешения” отбелязва Русос. Според него залата Пападакис е незаконна, построена на терен, съвместна собственост на общината и на Организацията за училищните сгради, който обаче е определена за училище. Този пример е показателен, защото ако не се уреди статутът й, не може да получи разрешение.

Проблеми има и при спортните центрове в Палини, от 12 съществуващи, 5 нямат лиценз и не работят.

„Започнахме процедура по лицензиране през 2012. Онези, които са били държавни- нямат строителни разрешения” казват от общината и добавят, че са решили от 1 септември за затворят незаконните.

 

Категории: общински спортни центрове лиценз строителни разрешения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus