Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общинските служби затварят за три дни

13 Юли 2013 / 16:07:44  GRReporter
1409 прочитания

Да затворят общините за три дни от понеделник до сряда решиха кметовете от страната, реагирайки по такъв начин на законопроекта, който обрича на безработица чрез режима „на разположение” хиляди общински служители.

Това обяви председателят на Централния съюз  на общините в Гърция Костас Аскунис по време на извънредното заседание на кметовете, което се провежда в хотел Caravel. Аскунис е поискал от стачката да бъдат изключени службите, които засягат социалните дейности за понеделник и сряда, а що се отнася до извозването на отпадъците в туристическите региони, да се решава на място дали да спре или не. Все пак кметовете решиха да не престават да работят както социалните служби, така и службите по чистотата.

Климатът по време на срещата беше особено тежък и от много кметове вече се чуват предложения за оставки, както направи в четвъртък кметът на Игуменица и почти целият  общински съвет, и както вече предложи със свое решение регионалният съюз на общините на Централна Македония.

Председателят на Общогръцката организация на трудещите се Темис Баласопулос призова всички общински съвети да окажат натиск през уикенда на депутатите, които посетят районите си и да ги предупредят, че ако гласуват този законопроект, ще станат нежелани в избирателните си райони. Басласопулос каза още, че местното самоуправление вече е включено през 2012 в режима „на разположение” с 50% от служителите, поставени под този режим, и сега отново върху него пада тежестта, след като 60% от новите служители на разположение ще са общински служители, които са само 10% от всички държавни служители.

Служителите – в отчаяние

Пътят пред хотел Caravel  е затворен от стотици общински служители.Повечето са общински полицаи и училищни охранители, които ще бъдат поставени „на разположение”.  Голяма част от тях носят служебните си униформи. Група от училищни охранители от Галаци обсъждат несправедливото отношение към тях.

„5 години работихме като стажанти – от 2001 до 2006 и работихме без осигуровки. Когато бяхме назначени на безсрочен договор и заплатите ни можеха да бъдат индексирани, спряха вечерните смени заради финансовите разходи и училищата остават без охрана” казва Дзени. И в тази група, но и от други, се чуват различни неща за правителството, както и за кметовете, които се опитват да предложат компромисни решения, като търсене на програми  или създаване на обществени кооперативи, така че служителите да могат да продължат работата си.  „Според мене, и общините са отговорни до известна степен. Толкова време избягваха акредитациите, защото не искаха да притеснят никого, или за да защитят собствените си хора. Резултатът е, че в момента цели служби плащат за това, като училищните пазачи и общинската полиция” казва Филип, училищен охранител, баща на три деца и със съпруга-инвалид.

Вътре и извън хотела са се събрали повече от 600 служители, не само от Атика. „Преди 5 месеца се преместих от Атина в Аргос” казва Никос Доволос, общински полицай. „В провинцията работата и отговорностите ни са повече. Много често работим повече от 8 часа, няма друг начин. Затова и  гражданите и бизнесмените от града са зад нас. Не ми пречи да бъда преназначен в Гръцката полиция, само да не загубя работата си, обаче до момента нямаме никакво потвърждение за нещо подобно. От петък сутринта не сме чули нищо” допълва той. Той не е сигурен как преназначаването му в държавната полиция ще означава само работа на бюро или лека полицейска работа. „Например, в Аргос в момента патрулират един или двама полицаи, почти всички са прехвърлени в Коринтос ив центъра за емигранти там. За да не остана безработен обаче ще правя всичко, което ми бъде наредено в държавната полиция”.

Челен сблъсък

 Програмата за съкращения и преместване в държавния сектор се развива в челен сблъсък между правителството от една страна и общините и синдикатите от друга. В четвъртък кметът на Атина Георгиос Каминис обвини правителството в неглижиране на проблема, а на заседание на общинския съвет беше решено службите в Атина да затворят през дните, когато в парламента се обсъжда законопроектът. В Солун общинският съвет заседава днес и пред сградата на кметството ще се съберат общински служители.

 Общогръцката организация на трудещите се  призова в понеделник, в навечерието на обсъждането на законопроекта, да се събера служителите на площад Синтагма. Изявата ще е съпроводена от концерт. В сряда служителите ще участват в 24-часовата стачка, обявена от двата най-големи синдиката.

 И преподавателите излизат на улицата

Управителният съвет на Организацият на работещите в средното образование взе решение за действия, за да могат преподавателите да изразят съпротивата си срещу задължителните премествания, режима на разположение и съкращенията. В петък следобед масов протест беше организиран пред офисите на регионалната образователна дирекция на Атика. В понеделник, в 11 преди обед ще има пресконференция, а ще бъде създаден и радио спот за новите мерки, да бъдат осведомени родителите за промените, да се направят публикации в медиите с исканията на преподавателите.

 Преподавателите ще участват в изявата на площад Синтагма в понеделник заедно с другите служители. Ново събиране ще се организира във вторник, на 16 юли на площад Кавмонос заедно с други служители.

Категории: общински служители общинска полиция училищни охранители съкращения режим на разположение стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus