Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общините стачкуват, Атина се зарива под боклук

09 Ноември 2012 / 15:11:17  Виктория Миндова
1371 прочитания

Пакетът с мерките за фискална консолидация бе приет тази седмица, но стачките продължават. Атина остана отново без метро, трамвай и електрически влак, а служителите в общините предприеха ново протестно шествие срещу идващите съкращения. В 11 часа сутринта заетите в кметства и общини се събраха пред офисите на синдикалната им организация (ПОЕ-ОТА) на площад Караискаки, за да поемат с платна, викове и музика към площад Синтагма.

Полицията беше отцепила централни артерии в столичния център, по които бе планирано да мине шествието. Недоволни шофьори, които не знаеха за поредната стачна инициатива се натискаха клаксони и търсеха малки улички, за да се измъкнат от задръстването, когато шествието тръгна от началната си точка.

Първата спирка на ядосаните общински работници беше пред офисите на Демократичната левица на улица Агиос Константину. Когато протестиращите стигнаха до сградата на партия, която участва в коалиционното правителство, започнаха да освиркват и да викат “Предатели”. Един от участниците в шествието се отцепи и хвърли камък към първия етаж на сградата. Последваха одобрителни викове и ръкопляскания, след което протестиращите продължиха да се движат към площад Омония.

От мегафоните звучаха познатите лозунги “Взимайте си Меморандума и се махайте оттук” и “Вашите мерки са за бунището, тази политика е за боклука”.

Преди да стигне до площада пред парламента, походът направи втора спирка пред министерството на вътрешното управление. Там представители на управителния орган на синдикалистите се срещнаха с министър Еврипидис Стилианидис. Те изискаха от него детайли за идващите съкращения на служителите, които са на безсрочен трудов договор. “Дори министърът не знае как точно ще се проведе консолидацията”, заяви председателят на ПОЕ-ОТА Темис Баласопулос след срещата си със Стилианидис.

Общо служителите в общините в Гърция са приблизително 60 хиляди. Според плана за фискална консолидация в следващата година трябва да бъдат освободени 15 хиляди служители на постоянен договор. Те или ще бъдат прехвърлени към държавния трудов резерв за една година със 75% от заплата си, или ще бъдат преместени на друга служба.

“Ясно е, че с намалените бюджети кметствата и общините ще имат сериозни проблеми да изпълняват задълженията си. Голяма част от услугите, които предоставяме ще трябва да се дадат на частни фирми”, поясни Баласопулос, който се противопоставя категорично на предаването на част от общинската дейност в частни ръце.

Основните промени, които правителството иска да проведе в организациите за местно самоуправление са свързани с окастряне на разходите на управителните звена в общините и кметствата. С други думи от идващите съкращения ще бъдат засегнати главно кметските и общинските съветници и заемащи по-високи длъжности.

Очаква се да бъдат намалени с 50% заплатите на председателите на кметските и общински съвети. Ще бъдат премахнати допълнителните възнаграждения и допълнителната пенсия на съветниците във временни комисии в организациите за местно самоуправление и ще се намалят с 50% допълнителните възнагражденията на членовете на общинските съвети и общинските предприятия.

Въпреки това, синдикалистите разчитат главно на обикновените служители, за да продължат на активните стачни действия. Битовите отпадъци вече препълват кофите за боклук в столичните квартали. Гражданите започват да се оплакват от нов бум на епидемии, след като циганското лято в Гърция продължава и температурите остават по-високи от обичайните за сезона.

Пред GRReporter председателят на синдиката Темис Баласопулос заяви, че в събота ще има общогръцки събрание на служителите в кметствата и общините от цяла Гърция. На него ще се вземе решение дали стачката ще продължи. “Ще е срам дори и един служител да ни обвини, че ние сме причината да загуби работата си”, оправда продължаването на активните стачни действия Баласопулос. “Затова сме готови да продължим протестите”. 

Категории: Общество стачки кметства общини Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus