Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оброк пред Богородица на остров Тинос

15 Август 2014 / 15:08:51  GRReporter
1208 прочитания

В трудните моменти хората често търсят помощ и подкрепа във вярата и повечето от тях се обръщат към Богородица, която въплъщава общия образ на майката, както посочват богослови.

Това важи и за много от известните личности. Политици, спортисти, певци, актьори, крупни бизнесмени в определени моменти от живота си също са изпитали нуждата да се обърнат към Божията майка и да поискат помощта й по важен за тях въпрос.

На Успение Богородично всички гръцки манастири, които са посветени на Богодорица се изпълват с миряни, които искат да се помолят за здраве и разрешаване на различни проблеми.  Молитвата е придружена от оброк, който миряните посвещават на святата й икона.

Оброкът обикновено е златен предмет или бижу. Те изпълват иконата на Бородица – Благовещение на остров Тинос от много години. Между кръстовете, посветени от членове на кралското семейство могат да се видят и тези на различни политици, златни плочи, спечелени от различни певци и дори медали на спортисти от Олимпийските игри.

В разказа си пред вестник „Етнос” митрополитът на Сирос Доротеос представя интересни истории за оброците, които са оставили някои от най-известните гърци.

Повечето от тях са били посветени на Богородица в миналото. Според митрополита заможните гърци вече не посвещават толкова скъпи предмети. „Повечето идват на поклонение без да тръбят за това, отправят молитвата си и си отиват. Вече няма случаи на посвещение на оброци както преди”, казва той и допълва, че всички те са „безценни реликви”, понеже „вярата на хората, независимо дали са известни или не и поводът, който ги е довел до храма на Богородица доказват, че цената на предметите няма никакво значение”.

Сред известните поклонници на Богородица в храма на остров Тинос са били и много политици. Бившите премиери Андреас Папандреу и Константинос Мицотакис са ходели много често на поклонение там.  

Бизнесмени от ранга на корабния собственик Янис Лацис и братята Хондос, собственици на верига от магазини за козметика са направили много дарения на манастира в Тинос. Лацис е бил личен приятел на митрополита на Сирос Доротеос 1-ви и посещавал често Тинос с яхтата си. Според днешния митрополит неговите деца и внуци продължават и до днес традицията и провеждат поклонение на Богородица всяка година.

Между оставените в Тинос оброци се намират кръщелните кръстове на последния гръцки крал Константинос и съпругата му Анна – Мария, златна икона от Константинос Мицотакис и златният медал на щангиста Пирос Димас.

В манастира се съхраняват и много исторически реликви още от времето на Гръцката война за независимост. Сред тях са златният пръстен на един от водачите на революцията – Теодорос Колокотронис, както и на други като Миаулис, Канарис, Никитарас и Макриянис.

В средата на 60-те години на 20-ти век кралицата Анна-Мария извървяла заедно с дъщеря си Алексия разстоянието от пристанището до храма на Богородицата в Тинос и оставила на иконата златен кръст. Преди няколко години нейният син Николаос остави своя.

В мраморното помещение в храма се съхраняват също златният медальон на архиепископ Йеронимос 1-ви и огърлицата на кралица Фредерика. Много от оброците са поставени от големи корабовладелски фамилии като тези на Онасис, Ниархос и Ливанос, без никой никога да е разбрал кога точно са посетили манастира. Посещението им е станало известно благодарение на подписите им в книгата за благодарствените послания на миряните.

Когато гръцкият национален отбор по футбол спечели Европейското първенство през 2004 Ангелос Харистеас даде оброк да посети храма и веднага след завръщането си в Гърция го изпълни. Щангистът Пирос Димас пък е дарил на Богородица златния медал, който спечели на Средиземноморските игри през 1994. 

Категории: Общество Успение Богородично манастир храм на Богодорица Тинос оброк
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus