Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Облигации, драхми и евро монети на пазара

11 Февруари 2012 / 13:02:36  GRReporter
4180 прочитания

Този уикенд много солунчани ще отворят чекмеджетата си, за да потърсят забравени там драхми, гръцки, но и чуждестранни монети или банкноти, дребни пари, останали от някое пътуване в Европа или до някой друг континент.

И то не защото знаят нещо повече от останалите гърци за паричното бъдеще на страната.

Просто в техния град, и по-точно в хотел «Mediterranean Palace», този уикенд ще се проведе 21-то изложение на колекционерски предмети «Card Collect & Syllectica», което вече 17 години се провежда без прекъсване във втория по големина гръцки град.

В изложението ще участват двадесет и пет търговски къщи, за да предложат на посетителите евтини или по-скъпи стари банкноти, колекционерски фонокарти, монети или банкноти от цял свят и разбира се юбилейните и националните евро монети.

«Перлата в короната» тази година естествено ще бъдат облигациите (тези без покритие, разбира се). Всички ще искат да ги видят и може би са единствените облигации, които в тези дни е възможно да се продават като топъл хляб!

В изложбените зали място ще намерят и други колекционерски предмети: пощенски марки и стари картички, брошки от Олимпийските игри в Атина и всякакви други, военни ордени и медали.

Сребърен талер

На изложението в Солун може да се намерят монети от времето на Отон Ι (един сребърен талер от 1833 струва 350-400 евро), медно-никелови монети от Втората гръцка република (1924-1935), до колекционерски евро монети, сечени в различни страни от еврозоната, като например юбилейната монета от 2 евро с дискохвъргач на обратната страна, сечена в Гърция по повод на Олимпийските игри през 2004.

«До днес са отсечени около 1000 различни евро монети от страните-членки на еврозоната. Сега продажната им цена не се различава много от номиналната им стойност, евтини са, но се смята, че след по-малко от десетина години цената им ще се покачи чувствително», отбелязва Данос Даниилидис, пресаташе на изложението и същевременно колекционер на фонокарти.

«Разбира се, от статистическа гледна точка е сигурно, че сред тези 1000 монети ще се появят някои редки екземпляри, които ще повишат още повече цените», добавя той.

Въпреки че на пръв поглед изглежда абсурдно, трудни икономически периоди като настоящия благоприятстват раздвижването на този тип пазари. Причините са три и са съвършено различни помежду си, въпреки че имат общ произход. От една страна носталгията по отминали епохи, периоди на просперитет и разцвет, от друга страна нуждата, довела до продажбата на една колекция, и естествено, инвестирането в ценност, която с времето евентуално ще повиши своята стойност! Инвеститорите винаги са съществували, във всички епохи и на всички пазари.

15 000 колекционери

В Гърция колекционерите на монети днес са между 10 000 и 15 000 души. «Това, което трябва да знаят хората е, че за да станеш колекционер на монети и банкноти не е необходимо да имаш цяло състояние. Доста от колекционерите са млади хора. Въпросът е човек да започне да прави някаква колекция, а по-нататък може да я изгради полека лека според възможностите и интересите си», казва Даниилидис.

Винаги «има хора, които искат да продадат и такива, които искат да купят. Трябва да отбележим, че желаещите да продадат своите колекционерски монети, или друг предмет, могат да дойдат на изложението и да се обърнат към търговските къщи, които евентуално биха се заинтересували», посочва Даниилидис. «На миналогодишното изложение продадох някои монети и банкноти, които ми бяха останали от пътувания в Европа, и спечелих 120 евро», разказва той личния си опит.

Своето място и стойност на тези изложения има и още един предмет, изработен от пластмаса, който изглежда скромен, но същевременно може да струва доста пари. Фонокартите, този не толкова отдавнашен, но вече остарял символ на модернизацията на гръцката телекомуникационна компания ОТЕ, е изгубил само функционалната си роля. Колекционерският интерес към него обаче остава непокътнат.

Първата фонокарта е издадена в тираж 30 000 бройки през 1992 и изобразява звездата на Вергина (времето на ожесточените спорове на Гърция със съседна Македония за името на бившата югославска република).

«Тя беше първата, която купих и аз за колекцията си. Започнах през 1998 и днес имам около 7 000 фонокарти. Цената на първата фонокарта със звездата на Вергина днес стига до 200 евро», споделя Даниилидис.

На пазара на колекционерите една фонокарта тръгва от 0,30 евро, за фонокарти, издадени в тираж 200 000 бр. или повече, и може да достигне до 850 евро, сума, която ще ви поискат за картите "Πатмос" и "Метеора", издадени в тираж едва 2 000 бройки всяка.

 

 

Категории: 21 Международно изложение на колекционерски предмети колекционери фонокарти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus