Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Обличам се с гръцки дрехи, храня се с гръцки продукти и почивам в Гърция!"

13 Октомври 2010 / 02:10:01  GRReporter
4613 прочитания

„Консумираме, каквото прoизвеждаме” е логото на новосъздаденото гражданско движение, което ще направи опит да възроди гръцкия пазар като поработи за промяната на навиците на потребителите, производителите и търговците.

Гражданското движение беше официално обявено за основано по време на пресконференция в Съюза на адвокатите от деветдесет личности от местното самоуправление, преподаватели в университети, адвокати, доктори, артисти и журналисти заедно с председателите на синдикалистичните федерации и председателите на търговските съюзи.

Заради трудния период, през който преминава Гърция гражданското движение се отправи към всички гърци да допринесат всеки един поотделно, за да "излезе страната от тунела" и да подкрепят гръцката икономика и местното производство като купуват гръцки продукти и прекарват отпуските си в страната. Целта на инициативата е да се запазят рабтоните места, да се намали безработицата, да се спре затварянето на магазините, да се подкрепи местния туризъм, земеделието и гръцките производители.

Инициаторите на движението, които дадоха пресконференция, поискаха от медиите и от всички граждани да подкрепят слогана: „консумираме, каквото произвеждаме. Обличам се с гръцки дрехи, храня се с гръцки продукти, почивам в Гърция”, така че да се превърне в начин на живот. Паралелно с това те се обърнаха към гръцките производители, търговци, магазинери, превозвачи, хотелиери, индустриалци и всички, които са замесени с оформянето на цените на гръцките продукти и услуги да допринесат за намалението им и за покачването на качеството им, така че да станат по-конкурентноспособни.

Областната управителка на Атина и Пиреа Константина Бей изясни, че логото не означава обявление за бойкотаж на чуждите стоки, а целта е да се завъртят оборота и приходите вътре в страната, да се запази съществуването на средния бизнес – фирми, хотели, цехове за произодство. Г-жа Бей подтикна гърците по време на тридневните си почивки и идващите коледни празници да предпочетат дестинации за ваканцията си вътре в страната и подчерта, че интерес не представляват единствено островите, а в Гърция може да се открият и други интересни местенца. „Искаме да подтикнем търговците да смъкнат цените, за да помогнат на безработните и на хората с ниски заплати да потърсят по рафтовете гръцките продукти” отбеляза.

Председателят на синдикалната организация на частните служители ГСЕЕ Янис Панагопулос подчерта, че „освен демонстрациите и стачките, синдикатите трябва да започнат инициативи, които да подсилят скелета на обществото и местното производство”. „За съжаление политиците са прави като казват, че има криза на модела на производство в страната ни. Мечтите на кредит се превръщат в кошмари в кеш. Но освен моделът на производство е необходимо да се смени и моделът на консумиране. Вече са навлезли много фирми от чужбина, но можем да подтикнем хиляди граждани да купуват наши продукти. Трябва да помислим за това какво ще е влиянието върху производството.Необходимо е да се създаде активно гражданско движение, а търговците да предложат добри и качествени продукти на добри цени” заяви г-н Панагопулос.

„Ако не променим поведението си, сме загубени. Търговецът трябва да се свърже наново с производителя, трябва да се подтикне конкурентноспособността на една фирма, за да започне да изнася за чужбина. Която и да е фирма, трябва да спечели първо битката на рафта тук. Защото дори и дефицитът да стане нулев след една година или след пет години, това няма никакво значение, ако не променим културата си като производители, професионалисти и консуматори” отбеляза председателят на ГСЕВЕЕ Димитрис Асимакопулос и допълни че „като купуваме не местни продукти подкрепяме конкурентноспособността и работните места на германеца, на французина, на италианеца и на испанеца индустриалец... Битката трябва да бъде дадена на четири полета: да убедим потребителите да купуват гръцки продукти, да убедим производителите да смъкнат цените, да убедим търговците да се свържат с производителите и да убедим държавата да даде икономически стимули, а ако не даде такива, то поне да предложи консултантски услуги” заяви г-н Асимакопулос.

Бившият декан на Университет Мецовио Костас Мудзурис в изказването си засегна въпроса за кризата, която е ударила и гръцките университети като държавата се е принудила да смъкне редовния им бюфжет с 30% и е спряла всякакви инвестиции. В рамките на инициативата, той подтикна студентите да продължат с бакалавърските си степени в гръцките университети, тъй като в Гърция има добри университети, като изрази задръжките си относно магистърските програми.

Председателят на Гръцката федерация на търговците (ЕСЕЕ) Василиос Коркидис разкри, че годишно се харчат 9 млрд. евро за „фалшификати” стоки, които ако се похарчат за гръцки продукти, ще се увеличи търсенето и производството, което ще смъкне от своя страна цените. Той подчерта също, че 2000 продукти в супер-маркетите са с азиатски произход и едва 20% от стоките са гръцки. „520 е вълшебното число – с този номер започват баркодовете на гръцките продукти” заяви г-н Коркидис.

Категории: АктуалноОбществопазар потребители гръцки стоки дрехи туризъм инициатива
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus