Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма да намаляват данъка върху горивата за отопление

26 Декември 2013 / 11:12:50  GRReporter
1213 прочитания

Правителството отхвърли категорично възможността за намаляване на данъка върху горивата за отопление като средство за борба със смога. „Лечението не е да се намали цената” заяви министърът на финансите Янис Стурнарас след извънредната сутрешна среща с министрите на здравеопазването и енергетиката , и призова гражданите да използват помощите за отопление.

Както каза Стурнарас „признаваме проблема, но лечението не е да се намали цената” защото „така ще отворим един прозорец към контрабандата на горива, и освен това ще дадем на всички без изключение помощи за отопление- дори в крайни случаи като отопление на басейн. Ние искаме да подпомогнем най-бедните”.

Министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис  добави, че онези, които оказват натиск за намаляване на данъка, играят играта на контрабандистите.

Според данните на Министерството на финансите, закъснението при приходите от данъчното облагане (ДДС и специалния потребителски данък) върху горивата възлиза на 353 милиона евро или 5% в сравнение с бюджетната цел. Конкретното закъснение се дължи според министерството на голямото запасяване (238 милиона литра) заради увеличаването на данъка, на мекото време на и на борбата с контрабандата.

На базата на данните на министерството намаляването на потреблението на нафта за отопление с 68%- 70% между 2012 и 2013 се дължи на:

*с 11,5% на увеличаването на цената с изравняването на данъците

*с 3,4% на рецесията

*с 23,9% на мекото време

*с 32% на запасяването с горива и на борбата с контрабандата

Успоредно с това, запитан конкретно, Стурнарас изключи решението да е  използването на печки на дърва и призова гражданите да кандидатстват за получаването на помощи за отопление, на които, при разширените критерии, имат право повече от 600 000 домакинства.

Отбелязва се, че между 15 октомври и 30 декември миналата година са отделени 6 милиона евро за помощи за отопление, а през съответния период тази година  са дадени предварително 60 милиона евро.

Министърът на финансите добави, че изравняването на данъците върху горивата за автомобили и за отопление не е било по искане на тройката, а на много правителства, но никой не се е осмелил да го направи.

Предишното предложение на правителството за намаляване на данъка е отхвърлено от тройката, която отхвърли и разширяването на критериите за помощи за отопление (които бяха едностранно узаконени от правителството).

Що се отнася до цената за предоставянето на безплатно електричество на уязвимите групи по време на дните на смог, според министъра на финансите тя ще бъде покрита от първичния бюджетен излишък.

Призован да коментира сценариите, според които министерството на финансите ще бъде разделено, като на мястото на министър на националната икономика ще бъде поставен Хрисантос Лазаридис, а Стурнарас ще запази мястото на министър по европейските въпроси, Янис Стурнарас беше категоричен, че това са фантазии на определени хора и няма подобни сценарии.

Изявления на Янис Маниатис и Адонис Георгиадис

Както поясни министърът на околната среда Янис Маниатис, безплатното електричество  за дните, когато има смог ще действа от момента, в който ще бъде обявявана дори превантивно препоръка за прекратяване на използването на печки на дърва  от съответния областен управител в сътрудничество с компетентните служби на Министерството на околната среда. Това означава  че не е задължителна предпоставка  да бъде достигнат прагът от 150 микрограма прахови частици на кубичен метър въздух.

Мярката вече се прилага в Солун от вторник, ще важи до петък и засяга 70 000 домакинства, а общо имащите право на тази помощ в цялата страна са около 2 милиона.

Маниатис отбеляза, че в Атина това са около 150 000 домакинства, и трябва да се  реагира своевременно, защото има условия, които благоприятстват появата на смог и повтори призива си за използване на чиста енергия и използването на електрически отоплителни уреди.

От своя страна, министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис отбеляза, че се наблюдава увеличение от порядъка на 10%  при приема в белодробните клиники в страната, което според него е нормално за сезона. Той подчерта всички компетентни служби са в пълна готовност за справяне с екстремни събития.

„Правителството действа превантивно и помага на бедните граждани” заяви министърът на здравеопазването и призова всички граждани да помогнат в справянето с този феномен, който вреди на всички.

СИРИЗА: правителството нехае за народа

„Чрез господин Стурнарас правителството избра да изпрати коледни пожелания на гръцкия народ, заявявайки му, че нехае напълно за факта, че няма да се стопли и тази година” заяви пресаташето на СИРИЗА Панос Скурлетис по повод на срещата на тримата министри с главна тема смога.

Скурлетис добави, че това послание е ясно- горивата и електричеството ще си останат скъпи и който издържи. „Господин Самарас, господин Стурнарас, ще издържим. Ще издържим, за да ви свалим”.

Междувременно стана известно, че облак от смог е покрил Триполи. Особено силен е проблемът е източната част на града, от късно вчера следобед. Характеризира се с острата миризма на изгоряло дърво и с дразнене в очите.

Смогът през последните две седмици е постоянен феномен в столицата на областта Аркадия в Пелопонес през нощните часове, след като заради ниските температури печките са непрекъснато запалени.

Категории: смог горива отопление на дърва Янис Стурнарас Янис Маниатис Адонис Георгиадис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus