Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Някои от най-значителните гръцки балнеологични центрове

01 Юни 2013 / 16:06:02  GRReporter
7766 прочитания

Някои от най-значителните гръцки балнеологични центрове

Древните гърци са от първите, които са използвали минералните бани, а древногръцките лекари, физици, историци и географи са били между първите, които са се занимавали с изворите и минералните води.  Градовете с минерални бани стимулират развитието на здравния туризъм. Това са центрове , добре организирани и с необходимите съоръжения, които предлагат съответните услуги -терапевтични, разкрасяващи . Според природното им разположение се делят на центрове за хидротерапия (с минерална или морска вода) и центрове за климатична терапия (с подходящ климат).

Ето някои от най-значимите балнеоцентрове в Гърция, с топли минерални извори, които са подходящи за терапията на много болести.

Едипсос (остров Евия)

Снимка: www.clickatlife.gr

Баните на Едипсос са най-голямото балнео селище в Гърция, с топли минерални извори, подходящи за много заболявания.  Римският пълководец Силас създава там първите бани. През 20 век е построен нов град в неокласически стил, с хотели и частни лечебници. Днес има повече от 80 минерални извора, чиято температура варира от 28 до 86 градуса по Целзий. Водите им влияят благоприятно заболявания на дихателната система, ревматични, гинекологични и кожни заболявания, болести на черния дроб и бъбреците.

Луксозният Thermae Sylla Spa Wellness Hotel, който съществува от 1897 е реновиран, и отново изведе на преден план темата за балнео туризма в Гърция. Освен частните лечебници в и извън хотелите под формата на обикновени бани или басейни, в града има и балнео център на Гръцката  Туристическа организация, който предоставя всички възможности за терапия със съвременните техники. Общественият плаж покрива нуждите на всички, които искат да съчетаят минералните бани с морската вода.

Камена Вурла

Снимка: www.clickatlife.gr

Минералните извори на Камена Вурла са станали известни през 1926, когато в тях е открито съдържание на радон – уникално и по-високо от всички подобни европейски извори. Така през 30те години започва тяхното използване и в града се строят първите съвременни хотели. След Втората световна война в Камена Вурла идват известни личности от целия свят.  Изворите на града са в подножието на планината Книмида, на 300-400 метра от брега. Лечебните им свойства влияят на лечението на ревматични, артритни, съдови и гинекологични заболявания.

Лутраки в Коринтия

Лутраки от 1925 е известен с минералните си води. Изворите се намират на много места в крайбрежния район, на площ  с дължина около 750 метра, в подножието на Герания. Те извират от голяма дълбочина от хиляди години. Водата се филтрира от скалите и се обогатява с редки метали. Можете да изберете програма за терапия с минерална вода според случая. Лечебните свойства на водите подпомагат терапията на болести на храносмилателната система, чернодробна недостатъчност, бъбречни заболявания. Гръцката туристическа организация има балнео център тук – една прекрасна кръгла сграда от епохата между двете световни войни, със забележителни мозайки

 

Позар (окръг Пела)

Този център се намира в зелена гора на 13 км северозападно от Аридея, в подножието на планината Ворас (Каймакчалан). На 100 км е от Солун и на 550 км от Атина. Минералните извори извират от дълбочина 390 м. и се създават от дъждовната вода, която навлиза в почвата на голяма дълбочина, там се загряват, изкачват се нагоре и постепенно се обогатяват с метали и други елементи. Температурата им е 37 градуса. В един сравнително малък район има хотели, басейни, ресторанти, барове, които предлагат всичко възможно.

Лечебните свойства на водата са полезни за заболявания на  кръвоносната и дихателната система, ревматични, гинекологични и кожни болести. Водата е полезна и за терапия на черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната и отделителната система.

Ипати

Снимка: www.clickatlife.gr

Селището става балнео център през 19 век. Изворите са известни с лечебните си свойства от 4 век пр.Хр. Има много хотели, някои от които са построени в края на 19 и началото на 20 век, има и много нови хотели.

Водите са полезни за съдови заболявания, сърдечна недостатъчност, заболявания на нервната система, кожни заболявания.

Сидирокастро, Серес

Снимка: www.clickatlife.gr

Водите имат температура 45 градуса, изворите са на север от Сидирокастро, близо до железопътния мост на Струма.  Лечебници има и в общи терми и Ангистро.  Минералните извори са познати от византийската епоха, влияят добре на ревматични заболявания, заболявания на гръбначния стълб, дископатии, миалгии, артрити, гинекологични заболявания.

Килини

Снимка: www.clickatlife.gr

Водите са полезни при болести на дихателната система, астма, хронични бронхити, пневмоемфизема, ларингит, кожни заболявания.

Минералните извори са на северозападното крайбрежие на Пелопонес, в окръг Илия срещу островите Закинтос и Кефалония.  

Категории: минерални извори здравен туризъм балнео центрове бани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus