Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Ново земетресение 4,6 R в Кефалония

28 Януари 2014 / 11:01:47  GRReporter
1582 прочитания

Силен трус с магнитуд  4,6 по скалата на Рихтер събуди жителите на Кефалония след поредната неспокойна нощ. 

Много от тях я прекараха отново в колите си, тъй като статичността на къщите им все още не е проверена от инженерните екипи. Паралелно с това, повечето от хората се страхуват, че опасността от един по-силен трус е реална. Сеизмичната активност в региона продължи през нощта с много и продължителни трусове, които обаче не бяха мощни.

снимка: ethnos.gr

Над 1 000 жители, чиито къщи са били особено засегнати от труса и експертните екипи са обявили за опасни за обитаване прекараха нощта на кораба „SuperFast 1”. По-късно днес се очаква да пристигне и втори кораб („Елефтериос Венизелос” на ANEK lines), който разполага с 1 300 спални места. До момента не е ясно дали той ще успее да акостира в Аргостоли, тъй като част от пристанището е била разрушена от земетресението. Властите обмислят различни варианти, като един от най-вероятните е хората ще бъдат пренесени до него с другия кораб.

снимка: tovima.gr

В същото време сухопътните връзки на острова са прекъснато, тъй като пътят, който свързва Аргостоли и Ликсури е разрушен на няколко места.

снимка: tovima.gr

Към проблемите, които предизвика силното земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер в неделя се очаква да се добави и лошото време. Според прогнозата на синоптиците за днес в Кефалония се очакват дъждове, които на места ще са обилни и ще продължат до вечерта. Ветровете ще са силни – 5 и 6, а на места и до 7 степен по скалата на Бофорт. Температурите ще бъдат по-ниски от средните за този сезон на острова – от 9 до 13 градуса.

Най-сериозни щети от земетресението е претърпял град Ликсури в западната част на Кефалония и селата около него. Големи публични сгради като старческият дом, старата сграда на областната управа и съдебната палата.

Нов видеоматериал от камера в офиса на жител на острова дава представа за силата на труса. Грохотът, който го придружава звучи страшно.

Мощният трус промени изцяло и един от най-красивите плажове в Гърция – Миртос, който се намира в северната част на Кефалония, след като на плажната ивица и в морето се изсипаха тонове пръст.  

Плажът преди и след земетресението

Читателката на GRReporter Цанка Георгиева, която живее на съседния остров Закинтос описа момента на труса в неделя: „И тук беше страшно. Имах чувството, че цялата къща ходеше. Добре, че няма жертви. Стресът, лично за мен продължава”.

В изявленията на експертите все още не са категорични, че пикът на явлението е преминал. Сеизмологът Василис Папазахос от Солунския университет „Аристотел” заяви, че сеизмичната активност ще продължи и през следващите дни и предупреди жителите да не се връщат в къщите си преди тяхната статичност да е удостоверена от инженерните екипи. Професорът каза още, че един мощен вторичен трус може да се окаже особено опасен за къщите, които са претърпели поражения.

В същото време професорът по геология в Атинския университет Евтимиос Лекас изрази мнението, че земетресението в неделя е било основното.

„Решихме загадката на труса. Знаем точно къде се намира сеизмичният разлом, как се развива сеизмичната активност и смятам, че от сега нататък нещата ще се развият добре”, каза той в интервю за атинската информационна агенция АМНА и допълни:

„Би било добре да има един трус с магнитуд до 5,4 по скалата на Рихтер, за да може по този начин да се уталожи сеизмичният импулс”.

Уредите на сеизмолозите продължават да регистрират десетки трусове в Кефалония, като всички са под 4,2 по скалата на Рихтер.

Категории: Общество земетресение Кефалония щети плаж Миртос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus