Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново малтретиране на чужденец в Саламина

05 Ноември 2012 / 21:11:14  Анастасия Балездрова
1334 прочитания

Един имигрант бе намерен от жители на село Амбелакиа на остров Саламина пребит и подут от побоя и завързан за едно дърво с верига на шията. Мъжът бил освободен от „оковите” си и откаран в болница. По непотвърдена информация той работел във фурна. Работодателят му се съмнявал, че краде, но вместо да потърси съдействие от страна на властите явно е решил да прибегне до хора с по-бърз „метод” за раздаване на правосъдие.

Няколко часа по-късно в атинското предградие Палео Фалиро бе открит още един имигрант, ранен в крака с остър предмет.

В същото време центърът на Атина се превърна в театър на жестоки нападения срещу имигранти и техните търговски обекти. Всичко започна миналата сряда, когато двама мъже от африкански произход нападнаха и раниха сериозно с нож грък - собственик на фризьорски салон. От тогава напрежението в района около църквата „Агиос Пантелеймонас” ескалира и жителите организираха протести срещу повишаването на престъпността в техния квартал. В петък и събота вечерта те прераснаха в погроми срещу квартири и магазини на чужденци, много от които живеят от години и напълно законно в Гърция.

Един от търговците, чийто магазин се намира срещу фризьорския салон на жертвата разказа случая пред GRReporter. „В деня на нападението се намирах в магазина си, но не видях какво се случи. Чух викове, след това отидох и видях човека, който лежеше на земята и не можа да каже какво точно се е случило. Доколкото видях, беше ранен в гърдите. Промълви, че са го ранили африканци, след това го откараха в болницата”.

След това започнали сбирките на жителите. В петък вечерта на улица Михаил Вода, където се намира салонът на нападнатия фризьор се събрали около 50 души, към които постепенно се присъединили и членове на Златна зора.

снимка: ethnos.gr

Малко след 20:00 атмосферата се нажежила. Според  имигрантски организации привърженици на ксенофобската партия ранили с нож поне един чужденец от Алжир, който минавал случайно от там. Полицията не потвърждава информацията. Въпреки присъствието на многобройни полицейски представители някои от участниците в протеста започнали да чупят магазини на чужденци, които се намират и работят в Гърция законно.

Събеседникът ни, г-н Малик е египтянин и живее в Гърция повече от 20 години. Женен е за гъркиня и има две деца. Разказва, че се чувства заплашен от ескалирането на напрежението в квартала.  „Когато чуем, че ще има някакво подобно събиране затваряме по-рано. Казал съм и на служителя да затваря и да си тръгва, ако е сам. Аз също съм внимателен на улицата, защото напоследък египтяните сме поставени на мишената”.

Според Малик престъпните деяния на нелегални имигранти от различни народности са създали проблеми и на законните. „Аз разбирам гърците, които се страхуват за сигурността си. Ние също имаме проблем с нелегалните имигранти. Тези хора отварят магазини без никакви документи и работят незаконно, нямат дори касови апарати. Това не е трудно да стане Отиват при някого, който има разрешително и му дават определена парична сума, за да открие втори и трети магазин. И работят по този начин. Други не правят дори това. Да не говорим, че тези хора живеят в магазините и дори приютяват и други. Някои ги превръщат в хотели. Ние затваряме в 20:00,а те работят денонощно, като в същото време не плащат никакви данъци. Това не е справедливо”.

Заради зачестилите нападения срещу свои сънародници група представители на египетската общност ще се срещне утре с посланика на страната в Гърция, за да поискат подкрепа и съдействие от гръцките власти по дипломатически път. 

Категории: Криминална хроникаОбщество нападения имигранти египетска общност Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus