Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови правила в наследяването засягат българите в чужбина

24 Ноември 2014 / 12:11:04  GRReporter
2758 прочитания

Материалът е предоставен от "Блогът на на българите в Австрия"

адв. Д. Коруджиева, член на САК

Европейските регламенти имат задължителна сила за държавите членки [1] и се прилагат пряко. С оглед на това задължение, в сила влизат нови правила при наследяването, установени с Регламент (ЕС) № 650/2012 на Европейския парламент и на Съвета [2] от 4 юли 2012 година относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство.

Съгласно чл. 84 Регламент (ЕС) № 650/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 4 юли 2012 година ще се прилага от 17 август 2015 година по отношение наследяването на лица, които са починали на датата или след 17 август 2015 г. [3]. Избор на приложимо право и разпореждания с имущество в случай на смърт, направени преди тази дата, са валидни при специални условия, предвидени в регламента [4].

Цели на Регламента

Една от целите [5] на горепосочения Регламент е отстраняването на пречките пред свободното движение на хора, които днес са изправени пред трудности при упражняване на правата си в областта на наследяването с трансгранични последици. Приема се, че в европейското пространство гражданите трябва да могат да организират предварително въпросите на своето наследство. По ефикасен начин следва да бъдат гарантирани правата на наследниците и заветниците, на други лица, близки на починалия, както и на кредиторите на наследството. За да бъдат постигнати тези цели, регламентът обединява разпоредбите относно компетентността, приложимото право, признаването или, според случая, приемането, изпълняемостта и изпълнението на съдебни решения, автентични актове и съдебни спогодби и относно създаването на европейско удостоверение за наследство (ЕУН).

Приложимо поле на Регламента

Приложното поле на регламента обхваща всички гражданскоправни аспекти на наследяването на имуществото на починало лице, а именно всички форми на прехвърляне на активи, права и задължения в случай на смърт, било то доброволно прехвърляне по силата на разпореждане с имущество в случай на смърт или прехвърляне по силата на наследяване при липса на завещание.

Какво е значението на приложимото право при наследяване? Може да се каже, че значението му е огромно, тъй като то урежда практически всички въпроси, свързани с наследяването, например: времето и мястото на откриване на наследството; определянето на наследниците по закон или по завещание, на съответните им наследствени дялове и на задълженията, с които евентуално може да бъде обременено наследството;  способността за наследяване; неспособността за наследяване поради недостойнство; правомощия на наследниците или изпълнителите на завещанието; отговорността по задълженията на наследството; запазена част и разполагаема част, други евентуални ограничения на разпореждането със собственост и др.  В чл. 23 на Регламента изчерпателно е посочен обхвата на приложимото право [6].

В какво се състоят собствено новите правила, съгласно Регламента?

1)      Голямо е значението на обичайното местопребиваване по отношение на приложимото право по въпросите на наследяването. И тук всъщност се коренят промените, касаещи наследяването: освен ако в регламента не е предвидено друго, приложимото право по въпросите, свързани с наследяването, е правото на държавата на обичайно местопребиваване на починалия към момента на смъртта му [7]. Не случайно, в публикации в пресата [8] се изтъкна значението на документа за многобройната българска общност в чужбина – тъй като спрямо обичайното местопребиваване на тези български граждани ще се определи съответно приложимото право, съгласно което ще се регулират въпросите във връзка с наследяването. В регламента обичайното местопребиваване е прието като основен критерий.

Мястото на обичайното местопребиваване обикновено съвпада с мястото, където се намира и имуществото на наследодателя, но също така, следва да се отбележи, че  може да възникнат и трудности от гледна точка на доказването, кое именно е било обичайното местопребиваване. В коментари на Регламента, се изтъква, че приемането на обичайното местопребиваване (вместо гражданството) като съответен критерий увеличава гъвкавостта, но все пак обичайното местопребиваване може да е трудно за доказване, а гражданството съответства на доживотна принадлежност на едно лице към дадена правна система [9].

2)      Налице е обаче възможност за избор на приложимото право, различно от правото по обичайното местопребиваване на лицето. Съгласно Регламента, всяко лице може да избере за приложимо право по въпросите, свързани с наследяването му, правото на страната, чийто гражданин е към момента на избора или към момента на смъртта. Т.е. всеки български гражданин ще може да избере да се прилага българското право, а ако лицето притежава  повече от едно гражданство, то може да се избере правото на която и да е от държавите, чийто гражданин е.

Съгласно Регламента, всяко лице може да избере за приложимо право по въпросите, свързани с наследяването му като цяло, правото на държавата, чийто гражданин е към момента на избора или към момента на смъртта.

Категории: Наследствено правобългари в чужбина нови правила наследяване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus