Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови 25 милиарда евро гаранции за гръцките банки

05 Август 2010 / 19:08:30  Виктория Миндова
3055 прочитания

25 милиарда евро гаранции осигурява гръцкото правителство, за да засили ликвидността на местните банки. Новината съобщи министърът на финансите Георгиос Папаконстантину на пресконференцията за резултатите от проверката на мисията на МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Той подчерта, че поради трудната икономическа ситуация в момента гръцките банки не могат да се финансират от международните пазари и държавата трябва да направи всичко възможно да улесни ликвидността в страната. След пускането на облигационните гаранции, банките в Гърция ще имат по-голяма възможност да отпускат потребителски и бизнес кредити, които ще дадат глътка въздух на предприятията и потребителите от началото на есента.

От септември тази година влиза в действие и фондът за финансова стабилност, който има бюджет от 10 милиарда евро и ще е на разположение на банките при извънредна нужда от помощ. Папаконстантину заяви, че вече са избрани трите международни консултантски институции, които ще помогнат на правителството да оцени състоянието и изготви програма за приватизация на държавните предприятия като Националните железници, компаниите в градския транспорт и Националната електрическа компания. Той увери още веднъж журналистите, че каквито и промени да настъпят главния пакет от акции на гръцката НЕК ще останат публично притежание.

Министърът на финансите бе категоричен, че правителството няма да предприеме съкращения на работните места в държавния сектор, независимо от очакваните сливания. По отношение на частния сектор Георгиос Папаконстантину гарантира запазването на 13-тата и 14-тата заплата и увери обществеността, че Гърция ще изпълни целите си и до края на 2010 държавния дефицит ще бъде намален с 4%.

Проблемни за министерството остават въпросите със забавянето на събираемостта на държавните приходи от данъци и такси, както и публичните разходи свързани с покриване на нуждите на социално-осигурителните каси и дефицита в системата на националното здравеопазване. Задлъжнелите общини и други организации свързани с местното самоуправление също ще трябва да преминат през определени структурни промени за оптимизиране на тяхната дейност.

Категории: ИкономикаПазари реформи меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus