Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сливат държавните предприятия за градски транспорт

29 Юли 2010 / 15:07:19  Виктория Миндова
2100 прочитания

С идването на есента правителството планира да слее държавните компании на градския влак (ИСАП), метрото (АМЕЛ) и дружеството за управление на трамваите в столицата в едно, по препоръка на надзорната тройка. Комисарите от мисията на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка продължават поетапните проверки в гръцките министерства. След посещението им в Министерството на транспорта и инфраструктурата, комисарите дадоха предложение и за сливането и на транспортните компании, които управляват дейността на тролеите и автобусите. Резултатът ще е максимално оптимизиране на разходите в държавните транспортни фирми, които отбелязват голям дефицит в последните години.

Градските превозвачи до момента имат общ дефицит от 2,5 милиарда евро, като 400 милиона евро е дългът на държавата към тези фирми. Анонимни източници от министерството на транспорта заявиха, че независимо от предстоящите сливания, правителството няма намерение да прибягва до съкращения на персонала в тези дружества.

В областта на транспорта в Гърция обаче държавните железници остават компанията с най-голям дефицит в момента от около един милиард евро годишно. В момента представителите на съответното министерство изготвят плана за оздравяване на железопътния транспорт, който до петък тази седмица трябва да бъде представен за обществено обсъждане. До момента държавните железници дължат над 10 милиарда евро 7,5 милиарда евро, от които са заеми взети през годините за подобряване на железопътната инфраструктура в страната. Министърът на транспорта Димитрис Репас заяви, че в плана за оздравяване неизбежно ще бъдат заложени съкращения както на броя на пътническите линии, така и в броя на служителите.

Комисарите са обсъдили и въпроса за либерализирането на пазара в страната, като техният съвет към правителството е бил да се направи една обща законова рамка за освобождаване на затворените професии. След приемане, законът трябва да се приложи във всички професии, които до момента имат ограничения в броя на фирмите/лицата в съответния сектор.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus