Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката: Силен старт за гръцките реформи

05 Август 2010 / 15:08:40  Виктория Миндова
1944 прочитания

„Сигурни сме, че нашите началници в МВФ, ЕК и ЕЦБ ще са точно толкова впечатлени, колкото и ние самите и няма да има проблем с отпускането на втория транш от финансовата помощ от девет милиарда евро,” заяви представителят на МВФ за Европа Пол Томсън в Атина.Разходите в здравеопазването, възстановяването на конкурентоспособността и справедливото разпределение на данъчната тежест в страната са основните задачи, които стоят пред гръцкото правителство с наближаването на 2011 година. Това беше заключението на комисарите от мисията на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка след приключването на втория преглед на процесите на финансова и структурна консолидация в страната. На пресконференция за обобщаване на резултатите от проверката комисарите подчертаха, че са изключително впечатлени от напредъка на гръцкото правителство и определиха началото на промените като „силен старт”.

Гърция отбеляза изключителен напредък в реформите в социално-осигурителната и пенсионната система, отбеляза той, но подчерта обаче предстои още работа. Либерализацията на вътрешния пазар и фокусирането върху по-справедливото разпределение на данъчните тежести в страната, трябва да станат приоритет на социалистическото правителство, за да може реформите в страната да продължат и да дадат на положителен отзив в обществото.

Комисарите отбелязаха, че с действията си Гърция показва добра воля и очевидни усилия за коренна промяна в икономическата си политика и до година по това време може да се върне с пълна сила на международните пазари. Пол Томсън не изключи вероятността до лятото на 2011 спредовете по гръцките държавни облигации да спаднат на по-ниски нива и Гърция да започне сама да се финансира. Той подчерта, че тригодишната финансова помощ от страна на европейските страни и МВФ е като спасителна мрежа, която страната може да използва докато реформира вътрешната си икономика и започне да възвръща конкурентоспособността си между европейските страни.

По отношение на тяхната роля в средиземноморската страна, Пол Томсън заяви, че мисията има за основна цел да помогне на гръцкото правителство да изправи икономиката на страната на крака, като сподели с държавното управление полезния опит натрупан в други европейски страни в предишни години. „Нашата работа е дадем варианти, а гръцкото правителство само изгражда програмата за икономическо оздравяване,” подчерта Томсън след запитване на гръцки журналист дали мисията е изискала от правителството да продаде 40% от Националната електрическа компания.

Представителят на Европейската комисия Серваз Деруз заяви, че практиката в други европейски страни показва, че либерализирането на енергийния пазар винаги привлича  нови инвестиции и отваря много нови работни места. Това е и основаният довод в предложението за приватизация на част от гръцката  НЕК, която за момента е монополист на енергийния пазар в страната.

Категории: ИкономикаПазари мемирандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus