Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Искат незабавна приватизация на 40 на сто от гръцката НЕК

02 Август 2010 / 11:08:26  GRReporter
1216 прочитания

След стачката на превозвачите нови премеждия очакват Гърция, този път я заплашва стачка в електроснабдяването.  С идването на есента все по-належащ става проектът за приватизация на електроразпределителните централи в страната. По препоръка на мисията на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка Гърция трябва да изготви незабавно програма за приватизация на Националната си Електрическа Компания, според която 40% от нея трябва да стане частна собственост. Синдикатите в Електроразпределение от своя страна обявиха, че ако правителството на Георгиос Папандреу пристъпи към разпродажба на НЕК, ще оставят Гърция на тъмно.

Секторът на енергетиката също влиза в плановете на социалистическото правителство за либерализация на местната икономика, което за пореден път ще срещне немалък обществен отпор. „Ако министърът на финансите Георгиос Папаконстантину ни гарантира, че след разпродаването на компанията токът в страната ще е по-евтин, синдикатите още днес ще се съгласят с приватизацията”, заяви Никос Фотопулос, председател на Конфедерацията  на енергоработниците в Гърция. Пред GRReporter синдикалният лидер каза, че министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Тина Бирбили не е съгласна с процесите на раздържавяване. В подкрепа на това твърдение дойде и заявлението на главния секретар на министерството Константинос Матиудакис пред Reuters, че предложението за разпродаване ще създаде сериозни правни и технически проблеми, заради които министерството не подкрепя плановете за приватизация.

Продажбата на 40% от потенциалното производство на електроенергия е залегнало в меморандума за финансова помощ на Гърция от страна на тройката. Според него страната ще получи 110 милиарда евро за три години, като поетапно изпълнява включените по договора условия. Константинос Матиудакис подчертава обаче, че ако тройката са отворени за дебати и са готови да обсъдят всяко алтернативно предложение, правителството има алтернатива за спестяване на средства без да се прибягва до приватизация. До момента обаче такова предложение не е представено, което прави много малка вероятността да началото на септември ПАСОК да има втори спасителен план.

В същото време министерството на енергетиката по препоръка на Енергийната регулаторна комисия обяви, че от началото на есента на тази година ще влязат в сила нови увеличения на цената на тока. За битовите потребители цената на места може да скочи два пъти повече, а за обслужването на земеделските и индустриалните предприятия увеличението ще достигне до 60%. Това неизбежно ще доведе до ново покачване на цените на стоките и услугите, след вдигането на данъците от първото шестмесечие на 2010 година. Икономическите специалисти в страната коментират, че подобен скок на цената на електричеството само ще подхрани допълнително растящата инфлация в Гърция, която днес достига до 5,4% към 1,7% средно ниво в страните от еврозоната.

Категории: ИкономикаПазариКомпании приватизация електричество поскъпване стачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus