Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новата седмица започва със стачки

27 Януари 2013 / 16:01:45  GRReporter
1073 прочитания

Стачният фронт в транспорта остава отворен, работещите в железопътния, тролейбусния и автобусния транспорт до вторник трябва да решат как ще продължат действията си. До тогава няма да работят автобусите и тролеите, а влаковете нямат да пътуват в неделя и понеделник. До понеделник, 28 януари, няма да може да бъде осъществявана и връзката между метростанцията „Дукисис Плакентияс” и летището. От миналия петък отново работят метрото, електрическите влакове и трамваите.

Срещата на синдикалистите от транспортния бранш протече в напрежение. Работещите в сферата на транспорта се обединяват и продължават да изискват колективни трудови договори, които да признават трудовите им специфики, а не да са изключени от общата щатна таблица на заплащането. Президентът на организацията на работещите в градския транспорт  Апостолос Раптопулос заяви, че трябва незабавно да започне диалог с правителството за подписване на нов колективен трудов договор за бранша, тъй като сляпото противопоставяне не води на никъде.

Организацията на работещите в метрото се обяви против решенията на министър-председателя и министъра на развитието за мобилизация на персонала на метрото.Те искат  Върховният административен съд  да издаде решение, което замразява незабавно решенията на премиера и министъра, и да се отмени мобилизацията. 

„Правителството не може в никакъв случай да остави страната да дерайлира” заяви вчера министърът на развитието Костис Хатзидакис, повтаряйки, че единната щатна таблица ще се прилага без изключения.

В петък сутринта транспортна полиция  принуди стачкуващите да се изтеглят от депото на метрото в Сеполия.  Окупацията  на депото от стачкуващите  веднага след решението за мобилизация завърши в петък, когато полицаите в 3:40 часа сутринта разкъсаха веригите, поставени от работниците в метрото на централния вход и изкараха от там около 50 стачкуващи, които не оказаха съпротива. Полицаите не разрешаваха на никого да влиза в депото, само на работници с писма за мобилизация.  Според информациите, председателят на синдиката на работниците в метрото Антонис Стаматопулос, за да не бъде арестуван е избягал от окупираното депо в багажника на автомобил на един от адвокатите на синдиката. Полицейските сили бяха затворили района на булевард Кифису и движението беше спряно.

С писмата за мобилизация в ръце, работещите в метрото започнаха от сутринта в петък да се явяват в депото Сеполия на работа. Само на тях полицаите разрешаваха да премината през портите, показвайки на охраната писмото и документ за самоличност.

Транспортните проблеми се задълбочиха с решението на земеделци от Тесалия да излязат по пътищата в понеделник сутринта. Те ще изкарат тракторите си на магистралата Атина-Солун  при Никея. Там ще се решават по-нататъшните действия. Решението беше взето в петък на обед на среща на представители на земеделските организации от района на Тесалия. Сутринта земеделци от Иматия затвориха символично за един час пътя Егнатия при отбивката за Кулура. По същото време земеделци от Драма и Кавала остават с тракторите си в три сборни пункта на магистралата Драма-Кавала -на отбивката „Скари”, при Мавролефки и на кръстовището при Кокиногиа без обаче да пречат на движението.  Земеделците очакват общогръцката браншова среща в Платамонас в Пиерия за координация на действията в централна и Северна Гърция.

 

Категории: стачка градски транспорт метро мобилизация земеделци трактори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus