Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нов опит да разрешат крематориумите в Гърция

09 Ноември 2013 / 13:11:47  GRReporter
1516 прочитания

Различни организации и граждани се опитват да променят законодателната рамка в опит да защитят правото за кремиране на мъртвите и за създаване на крематориум в Гърция. Както твърдят те, законодателно е взето решение, което позволява създаването на такова място, но строгите ограничения на конкретния закон са превърнали на практика това в невъзможно.

„Опитите за прилагане на закона за построяване на крематориум в рамките на съществуващо гробище показа, че на практика това не е възможно. В повечето случаи няма достатъчно място, а там, където има- намесват се местните свещеници и като резултат не може да се построи крематориум” каза за вестник Катимерини Андонис Алакиотис, председател на Комисията за правото на кремиране на мъртвите в Гърция. Според него законодателната инициатива, внесена като законова поправка от СИРИЗА,  за построяване на крематориуми и извън гробищата, беше отхвърлена от компетентния министър Янис Маниатис.

Маниатис е обещал, че въпросът ще бъде решен с внасянето на съответната разпоредба от Министерството на околната среда- нещо,което обезпокоително закъснява. „Както Маниатис, така и заместник-министърът Калафатис до момента мълчат като риби. Надяваме се, че ще спазят обещанието си” добавя Алакиотис.

Комисията е подготвила законова поправка, която променя законодателната рамка, давайки възможност да се реши проблемът. За нея е помогнала безвъзмездно и адвокатската кантора на Никос Алевизатос, а текстът се смята за завършен от юридическа гледна точка. „Опитваме се за придвижим предложението. Имаме един закон и една разпоредба, които се опитват да уредят тези въпроси с основна цел да не бъдат приложени никога. Признавам, че това е била целта още от самото начало” коментира Люси Кюсопулу, съставител на законовата поправка. „По въпроси, за които е сигурно, че ще има отрицателни реакции, законът не трябва да оставя възможност да не бъде приложен” допълни тя.

До днес всички опити да се построи крематориум в гробищата, както предвижда законът, са в застой:

• Маркопуло: първоначално общинският съвет реши единодушно да бъде създаден крематориум. От 30 присъстващи на първото заседание, останаха 22 на второто, след събирането на подписи по инициатива на местния свещеник, с които се осъжда построяването на крематориум по... екологични причини.

• Зографу: беше взето решение с мнозинство за построяването на крематориум.  Проучването на околната среда беше възложено, беше одобрено от Министерството на околната среда. Беше одобрено и архитектурното предварително проучване. Процедурата беше замразена след като общината не е внесла съответните документи за уреждането на собствеността на гробището.

• Схисто: ръководството на гробището, според информациите, дори не е изпратило до общините Перама и Керацини искане да бъде информирано дали общините са съгласни или не с построяването на крематориум, както предвижда законът. Освен това, закъсняло е до степен на замразяване възлагането на проучванията.

• Пилея, Солун: решението за построяването на крематориум е взето след предложение на заместник-кмета, отговорен за гробищата, вместо на Комисията за качеството на живот, каквото е изискването, и беше отхвърлено от областната управа. Процедурата не е повторена по правилния начин.

• Волос: внесено е искане за построяването на крематориум на място, предвидено за костница, което не отговаря на изискванията.

Категории: гробище крематориум законова поправка забавяне
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus