Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нов гръцки тест срещу рака на шийката на матката

19 Ноември 2012 / 17:11:38  GRReporter
2792 прочитания

Ракът на шийката е един от най-големите врагове на жените в световен мащаб. Според статистиките всяка година той засяга  500 000 жени и е отговорен за смъртта на 250 000 в целия свят. Данните за Гърция са около 580 нови и 280 смъртни случаи на година.

На този фон превенцията е повече от належаща. Едно ново откритие в тази насока принадлежи на Акушер-гинекологичната клиника на университета в Йоанина, пише вестник "То вима". То вече се прилага на пробно ниво в различни гинекологични клиники в цяла Гърция. Става дума за една система за вторична превенция на рака на шийката на матката. На практика тя „отсява” с голяма точност принадлежащите към „зоната на висока опасност” жени от онези, които въпреки обезпокоителните резултати от редовните изследвания не да заплашени от това раково заболяване.

Малкият напредък на изследванията в тази насока бе представен от професор Евангелос Параскеваидис – председател на Гръцката асоциация по колпоскопия и цервикална патология в рамките на международен семинар, който се проведе в Йоанина.

Тестовете PAP (цитонамазка) и HPV ДНК не са достатъчни

Днешните методи за диагностициране са трансформацията на стандартния тест PAP в течно базирана цитонамазка и по-новият HPV ДНК тест, който анализира генетичния състав на HPV вируса. Според лекарите обаче резултатите от тях имат сериозни пропуски. „90 от всеки 100 жени, които се подлагат на тест PAP получават нормални резултати и само 10 – патологични. Но 20-30 на сто от всеки 100 жени с преканцерозни или инвазивни лезии получават погрешни отрицателни резултати, въпреки че в действителност те вече имат поражения на шийката на матката. Тестът PAP е субективен и зависи от способностите на специалистите, които вземат и изследват пробата, както и от правилното прилагане на препаративната техника преди нейното изследване.

В същото време според резултатите от тест PAP при 3 от всеки 10 на сто от жените, които имат патологичен резултат се наблюдават сериозни поражения в шийката на матката, а при 7 на сто – леки поражения. Половината от съставящите този процент 3 на сто жени действително принадлежат към високорисковата група и биват подлагани на незабавно лечение. Останалите обаче нямат някакъв обезпокоителен проблем. При жените от останалите 7 на сто бе установено, че: 80 на сто действително нямат сериозни преканзерозни лезии, но при 20 на сто от тях нещата са сериозни, въпреки че са получили сравнително „мек” резултат при теста”, обяснява професорът.

От друга страна и HPV ДНК тестът, който във всички случаи е по-чувствителен от теста PAP също има недостатъци. Според Параскеваидис чрез идентифицирането на вируса HPV той показва причината за пораженията, но не и заболяването. В някои случаи пък води до прекомерно диагностициране и прекалени терапии.

Да „скенираш” вероятността

Съзнанието, че зад тези статистически данни съществуват човешки животи довело Параскеваидис и неговата изследователска група до разработката на иновативната система за прогнозиране на персоналния кумулативен риск (по точкова система) за канцерогенезата на рака на маточната шийка. Според професора „това е глобално уникален метод-алгоритъм”, който е бил разработен в университета Йоанина в продължение на седем години и изглежда, че е в състояние да запълни пропуските на съществуващата система за прогнозиране.

Алгоритъмът се основава на конкретни биомаркери, свързани с HPV, като в "уравнението" се добавят епидемиологична и друга информация медицинската история и навиците на всяка жена. Например кога е започнала да има сексуални контакти, колко сексуални партньори е имала, дали е пушачка. В цялостната система са включени 12 различни параметри. Анализите се извършват след вземането на само една проба от шийката на матката. Процедурата е безболезнена процедура и подобна на тази при теста PAP. Алгоритъмът се допълва от колпоскопия, HPV ДНК тест, тест за вирусно натоварване, тест иРНК, който открива конкретни вирусни протеини и други. До момента системата е била приложена на около 8 000 жени в различни здравни центрове в цяла Гърция, които са имали много добри резултати при провеждането на тест PAP.

С помощта на Scoring system може да се предвижда с голяма точност групата от жените, за които рискът от проява на рак на маточната шийка е висок. „Успяваме да диагностицираме с почти абсолютна точност както степента на поражение, така и възможностите за развитието му, изключвайки напълно погрешните отрицателни резултати на конвенционалната цитология. Системата е резултатна дори при жените, които вече са били подложени на терапия за поражения на маточната шийка. „Всеки 10 от 100 жени, които се полагат на конусовидна ампутация на маточната шийка ще имат нужда от повторно лечение в даден момент от живота си. Това означава, че те трябва да се подлагат на изследвания до края на живота си. Системата Scoring system може да бъде приложена и в този случай: След като я приложим само веднъж шест месеца след операцията можем да идентифицираме изложените на висок риск от рецидив жени и да ги отделим от останалите, които ще трябва просто да се подлагат на предвидените за всички останали жени изследвания”.

Категории: Общество медицина рак на шийката на матката система за превенция Scoring system гръцки учени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus