Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Никой не иска да спре алкохолния туризъм, защото е доходен

25 Юли 2013 / 15:07:34  Анастасия Балездрова
1603 прочитания

Евтиният алкохол и ниските цени на престой в курорта Малия на остров Крит от години го правят изключително привлекателен за младите туристи. Крайморското селце е на едно от първите места в списъка с предпочитаните от британските тийнейджъри, които всяко лято го извеждат поне веднъж в началото на новинарските емисии. Причините са предизвикателното поведение на пияни и полуголи младежи и побоите помежду им.

Този път обаче спорът между британски туристи завърши по най-трагичния начин. Една голяма група туристи са се сбили помежду си и по време на схватката един 19-годишен младеж наръгал с нож и убил един свой връстник.

Полицията в Крит откри нападателя и го арестува няколко часа по-късно. Ден по-късно обаче пред властите се яви още един британец, който се призна за виновен. Той заяви, че е държал ножа по време на нападението, който полицаите откриха в обувка в стаята на основния заподозрян.

Въпреки промяната по време на досъдебната процедура, прокурорът предяви обвинения срещу 19-годишния заподозрян, а вторият британец, представил се като нападател бе препратен към следователя за допълнително разследване.

снимка: tanea.gr

На останалите бе предявено обвинение за участие в схватката в степен наказуемо обвинение. Един от тях бе обвинен също за предизвикване на телесни повреди.

През последните няколко години същото явление се появи и на българското черноморие. Преди няколко дни британскят таблоид „Сън” публикува материал, в който описва сцени на разюздано поведение и комични прояви на пияни младежи в Слънчев бряг. Заглавието на статията е „Забравете Махалуф, Марбела и Малия, добре дошли във Вулгария”.

GRReporter реши да потърси информация за Малия, където тези картини са всекидневие през лятото от поне 10 години. Свързахме се с журналиста от Крит Харис Леонтакис, който често е отразявал подобни случаи за медиите, в които работи.

Според него през последните 2-3 години ситуацията се е подобрила, инцидентите не са толкова сериозни и участниците в тях са малко на брой.

„За това изиграха роля три фактора: Първо, увеличеният брой полицаи. Второ, както в самолетите, докато пътуват, както и британската консулска служба в Атина ги предупреждават, че ще бъдат арестувани при най-малкото нарушение. И трето, собствениците на заведенията в Малия също участват в тези усилия като се опитват да прекъснат всеки спор или сбиване. Много от тях дори са назначили в заведенията си служители по охраната. Те се разхождат и по улиците, за да предупредят с присъствието си младежите да са мирни”.

Журналистът не отрече, че побои продължава да има, но по думите те съвсем не са същите както преди няколко години. „Тогава в Малия можеше да се види буквално всичко. От секс на улицата до каквото можете да си представите”.

Гледката на пияни младежи, които лежат на улицата, без да могат да се помръднат е честа и днес. И това се дължи на ниските цени на алкохола. „В някои заведения бирата е по 0,50  - 1 евро, едно уиски струва 3 евро. Изобщо мога да кажа, че туристическите пакети за Малия са евтини. От друга страна от години Club  18 – 30  на британската туристическа агенция Thomas Cook е избрала конкретния курорт и изпраща там своите клиенти”.

Един поглед в електронната страница на агенцията показва и останалите  места в Европа, където британските младежи могат да прекарат бурните си ваканции срещу много ниски цени: Сан Антонио на остров Ибиза, Малия на остров Крит, Лаганас на остров Закинтос, Кавос на остров Корфу, Магалуф на остров  Майорка, Агия Напа в Кипър, Фалираки на остров Родос, Слънчев бряг в България и Кардамена на остров Кос.

Така въпросът опира до позицията на собствениците на хотелите и заведенията. В конкретния случай с Малия повечето от тях не са местни, твърди Харис Леонтакис. Според него никой от тях не е искрен, когато твърди пред телевизионните камери, че пиянските изпълнения трябва да престанат, особено когато се случи сериозен инцидент като убийството във вторник.

 „Местните искат нещата да се променят, останалите също, но всъщност не правят нищо в тази насока, защото печелят от тази ситуация. Когато ги попиташ казват, че не искат да рискуват в курорта да бъдат построени хотели, които ще предлагат на туристите всичко (all inclusive), а заведенията и магазините извън комплексите ще останат без никакви клиенти”, казва той.

Представители на местната администрация потвърждават неговите думи. Според заместник-кмета на община Херсонисос трудностите да се въведе ред сред младежи на 17 – 21 – годишна възраст в съчетание с факта, че много собственици на заведения предлагат евтин алкохол, за да привлекат клиенти не позволяват никаква промяна на ситуацията. 

Категории: Общество алкохолен туризъм убийство Малия британски туристи Слънчев бряг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus