Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неяснота около стачката на столичния транспорт

28 Януари 2013 / 15:01:58  Виктория Миндова
892 прочитания

Раздвоение за продължението на стачката разцепи двата основни синдиката, които защитават правата на служителите в автобусните и тролейбусните линии. След като стачката на работещите в метрото бе обявена за незаконна и служителите бяха принудени да се върнат на работа с гражданска мобилизация, заетите в автобусните и тролейбусните линии също се вдигнаха на протест.

Съюзът на техническия персонал в тролейния транспорт отзова стачните действия, но Синдикатът на шофьорите реши, че няма да последва техния пример. “Не сме привърженици на крайните мерки, но настояваме да се осъществи диалог с правителството за идващите промени”, заяви на пресконференция председателят на Синдиката на шофьорите Леонидас Скулос.

Шофьорите на автобусите и тролеите стачкуват в знак на солидарност с колегите си в метрото, които се противопоставят на въвеждането на единната щатна таблица.

За разлика от работещите в метрото, шофьорите в градския наземен транспорт се обявяват за по-умерени действия. Те не са против въвеждането им в единната щатна таблица за изплащане на заплати в държавния сектор, но настояват да се запазят Колективните трудови договори.

“Колективните трудови договори установяват характерните за нашата професия особености свързани с нивото на сложност в професионалната група”, каза за GRReporter главният секретар на синдиката Костас Сироикис. Той е категоричен, че техният съюз няма да стигне до крайности и да спре градския транспорт от движение за седмици, както постъпват други техни колеги, но въпреки това Атина ще остане в понеделник и може би във вторник без автобуси и тролеи.

Тяхната цел е да накарат министерството на икономиката и транспорта да седне на масата за преговори с тях, за да уточнят някои особености около образуването на заплатите в различните категории на труд в тяхната професия. Според синдикалните органи единната щатна таблица въвежда объркване в метода на изчисляване на заплатите за специализираните служители и преди да бъде въведена тези неточности трябва да бъдат изяснени.

Скулос настоя, че не е правилно твърдението, че служителите в държавния сектор не са понесли товара на кризата, така както тя се отрази на частния сектор. “През 2009 шофьорите в градския транспорт и по-точно във фирмите, които отговарят за автобусите и тролеите бяха около 6500. Сега те са 4700 души със средно намалена заплата от около 50%”, каза синдикалистът и допълни, че както в други сфери на икономиката, така и в тяхната са направени сериозни съкращения.

“Градският транспорт е обществена услуга, превозването на гражданите е сериозна отговорност. Не искаме нелогични неща, искаме диалог с управлението, за да може да достигнем до едно общо решение, което ще е правилно и за двете страни”, заявиха в разговор сидикалистите.  

Въпреки, че в началото техническият персонал на тролейбусите подкрепи 24-часовата стачка на служителите в градския транспорт, в по-късните часове в понеделник те се оттеглиха от протестните си действия. Шофьорите обаче не отстъпиха. Във вторник в 10 часа сутринта 17-те синдикални транспортни организации в столицата ще се съберат на общо събрание, за да излязат с единно решение какви ще бъдат бъдещите им действия. Според Леонидас Скулос има и алтернативни начини на протест освен повтаряемите стачки, за които не пожела да влезе в подробности.

Междувременно гръцката столица остава без автобуси, тролеи и окръжен влак. Движат се метрото и електрическия влак в посоките Пирея-Кифися. Метрото не извършва курсове до атинското летище “Елефтерос Внизелос” и единственият начин да се достигне до него е с такси. Последната спирка на метрото по пътя към него е “Дукисис Планентиас”, откъдето пътниците трябва да си вземат такси.

Категории: Общество стачки блокади Гърция криза градски транспорт автобуси тролеи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus