Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нещастни инциденти в къщи с прекъснат ток

05 Декември 2013 / 11:12:03  GRReporter
1143 прочитания

През изминалата нощ семейство се спаси в последния момент от избухналия в къщата им пожар. Огънят се разразил в къщата в солунското предградие Корделио около 04:15 тази сутрин.

В нея живеели двойка възрастни хора, синът им и неговото дете. Четиримата успели да излязат навреме от горящата постройка, но бабата и 5-годишното дете са приети в болницата заради проблеми с дишането.

До момента причините за пожара не са изяснени. В къщата не е бил открит никакъв отоплителен уред. Противопожарната служба разследва вероятността огънят да е започнал от горящи свещи, тъй като в конкретната къща електроснабдяването е прекъснато от две години.

Според кмета на Корделио Статис Лафазанидис, на територията на общината около 700 семейства живеят без електричество.

Само преди няколко дни едно 13-годишно момиче почина от отравяне с газове в дома си, който майка му отоплявала с мангал. В студената съботна вечер жената с произход от Сърбия запалила въглища в малкото барбекю, за да стопли жилището, в което живеела с детето си. По разказа й малко след това двете прекарали нощта без проблем. Той обаче се случил на следващия ден, тъй като въглищата продължили да горят бавно и да отделят вредните си газове в малкото помещение.

Около 20:30 в неделя вечерта майката се почувствала зле и отишла в банята, където й прилошало и припаднала, както твърдят нейни близки. Когато се съвзела около два часа по-късно тя намерила 13-годишната Сара мъртва.

Електричеството в малкия апартамент в солунския квартал Ксирокрини било прекъснато от три месеца, заради неизплатени сметки, които натрупал предишният му наемател, също от сръбски произход. Малката Сара нямала баща, който да помогне, тъй като той починал след раздялата си с майката. А тя нямала работа от доста време.

Веднага след инцидента 54-годишната майка припаднала и била транспортирана в болница, за да й се окаже медицинска помощ. След това бе арестувана и задържана за няколко часа в полицията, където й бе повдигнато обвинение за непредумишлено убийство. Според юристи процедурата е чисто правна, тъй като обвинението се очаква да отпадне и тя никога няма да бъде съдена за това.

В хода на разследването бе установено, че жената не се намирала в Гърция законно, тъй като молбата й за издаване на разрешително за временно пребиваване била отхвърлена от областното управление в Солун през 2010. Пред властите тя заявила, че не е била зпаозната с отказа, понеже междувременно се преместила на друг адрес.

Прокуратурата издаде заповед за екстрадиция, но два дни по-късно министърът на обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас издаде заповед за 6-месечно удължение на разрешителното й за пребиваване.  

Новият инцидент предизвика реакция от страна на правителството, което реши да предприеме мерки за защитата на домакинствата без електричество. Министърът на околната среда, енергетиката и климатичната промяна Янис Маниатис заяви, че общините трябва да информират незабавно Националната електрическа компания ДЕИ за семействата, които действително не могат да платят сметките си за ток. А компанията ще възстановява веднага електрозахранването.

От ДЕИ още вчера отправиха призив към хората, които имат нужда от помощ, понеже нямат средства за да платят сметките си за електричество да се обърнат към компанията. Организациите, които се грижат за уязвими социални групи също бяха призовани да информират за такива домакинства в службите на ДЕИ по места.

Категории: Общество пожар прекъснат ток свещи мангал отравяне с газове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus