Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Непълнолетните бежанци в област Еврос живеят в мизерни условия

23 Юни 2012 / 11:06:21  GRReporter
1209 прочитания

Гръцкият съвет за бежанците констатира множество нарушения на правата на децата в своя доклад за положението на децата и младежите, непридружавани от никого, които са поискали убежище в центъра за задържане в село Филакио, Орестиада в рамките на една година.

Докладът бе представен в рамките на кампанията «Нито едно дете зад решетки - End Immigration Detention of Children», координирана от австралийската организация  International Detention Coalition, която през юни се съсредоточи върху ситуацията в Гърция.

От март 2011 до март 2012 общо 572 деца и младежи са живеели наблъскани по средно 55 до 65 души в килия, предназначена за 40 души, без достатъчна и подходяща храна (напр. мляко, плодове, топла напитка), мръсни, при нехигиенични условия, при сняг и жега, без да излизат на въздух и без да имат връзка с външния свят.

Правото на лично пространство, здраве, и жизненоважни нужди, предвидени и от гръцкото законодателство, не се спазват, а медицинското обслужване е осигурено благодарение на „Лекарите без граница”, които заедно с неправителствената организация „Арсис” и Гръцкия съвет за бежанците, си поделят огромния обем помощ, необходима за ситуацията в района.

В резултат на условията във Филакио, децата и младежите бежанци страдат от различни дерматити, простудни заболявания, температура, гастроендерит (пият вода от кранчето на тоалетната в килията), а що се отнася до психическото им състояние са обхванати от страх, несигурност, дезориентираност, фобии, стрес.

Непридружаваните от никого деца и младежи, пристигащи в Еврос след дълго и трудно пътуване, по време на което често са откъснати от останалите членове на семейството си, идват в голямата си част от Сирия, Афганистан, Пакистан, Мароко, Алжир и Иран. Освен неподходящите условия за задържане тук те се сблъскват и с едно тромаво законодателство.

Въпреки че са деца, те са третирани като «нелегални емигранти», както се посочва в доклада на Гръцкия съвет за бежанците, и нямат правно представителство. От една страна те не подлежат на експулсиране, докато не бъдат установени условията и причините, довели ги до там, но от друга «решенията за експулсиране се издават без специално проучване, и действат като правно основание за задържането на всички деца, докато бъде възможно настаняването им в специални центрове».

В по-голямата им част това са младежи на 16 години, по-малко са тези на 13,14,15 и 17 години, както и навършващите пълнолетие, докато непридружаваните от никого непълнолетни момичета не достигат дори 1% от общия брой, като на възраст са от 14 до 16 години. Въпреки това погрешното вписване на възрастта е често явление, главно поради липсата на «конкретен механизъм за уточняване. Записва се това, което декларират децата и естествено, ако то съответства на ръста и развитието им».

Данните за съставянето на доклада са събирали от март 2011 до март 2012 четирима адвокати и двама преводачи на Гръцкия съвет за бежанците, които през този период са живели в Орестиада, Александруполи и Родопи, и са предоставяли правна подкрепа на бежанци, поискали убежище, при това не само непълнолетни. Въпреки това, впоследствие „вниманието се е съсредоточило върху непълнолетните бежанци и са развили особено взаимодействие с тях”.

Както се отбелязва, докладът има за цел да бъдат информирани тези, които се занимават с непълнолетните бежанци, но и да покаже какво означава за едно дете да бъде задържано в Центъра в Еврос, както и доколко това повлиява на по-нататъшното му развитие.  Членовете на Гръцкия съвет за бежанците са успели да записват своите наблюдения само през 8 от 12-те месеца, понякога поради лошите атмосферни условия, а понякога «поради ограничения достъп до центъра от страна на властите». Центърът в село Филакио е избран, тъй като е единственият, който разполага с килия само за непълнолетни. В Гърция има 7 структури за настаняване на непълнолетни: два центъра в Янина (Коница, Погониани), един на остров Лесбос, един хостел на неправителствената организация „Арсис” в Ореокастро, Солун, един във Волос и Националния младежки център в квартал Амбелокипи.

 

 

Категории: непълнолетни бежанци нарушения мизерни условия доклад Гръцки съвет за бежанците
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus