Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Недоволство сред европейските лекари

21 Февруари 2014 / 22:02:00  GRReporter
933 прочитания

Фатима Табоада Лопез
Стажант

Хартата за основните права на Европейския съюз гласи, че „всеки има право на здравна профилактика и достъп до здравеопазване”. Това обаче не е така дори и в развитите страни, и Гърция е пример за това.

В Гърция 27 процента от населението е без здравни осигуровки и най-слабите в тази ситуация са жените и децата Например, раждането в гръцка държавна болница струва 650 евро, сума, която трудно се получава тези дни. Децата нямат свободен достъп до ваксинация,  която е важно изискване за посещаване на училище. Увеличените случаи на СПИН, туберкулоза, депресия, самоубийствa, детската смъртност и много други са причина за намаляването на болничните бюджети. В Гърция вече няма първична здравна помощ, а просто още една стъпка към приватизацията на системата на здравеопазването.

Организацията „Лекари на света” поиска днес в Атина съсздаването на Европейска система за здравни грижи, която позволява достъп до медицинска помощ на всички, без никаква дискриминация. Срещата бе организирана от „Лекари на света” в Гърция, за да привлече вниманието към критичната ситуация в страната. Акцентът беше поставен върху Гърция и Испания, които са двете европейски страни с най-лошите здравни системи в момента.

В Испания, ситуацията не е много по-добра от тази в Гърция. Съкращенията от 7000 млн. евро в здравния сектор направени през 2012 г. доведоха до изключване на имигрантите от системата на здравеопазването и до въвеждането на доплащане за здравни услуги. Според Алваро Гонсалес, председател на „Лекари на света” в Испания, няколко проучвания са доказали, че няма икономическа полза от прилагането на тези мерки. Дори и в краткосрочен до средносрочен план е налице увеличение на броя на пациентите в спешното отделение. Следователно, кога е по-евтино да се полага грижа за пациента -преди или по време на заболяване? Едно от най-важните постижения на няколко лекари и медицински асоциации, включително „Лекари на света”, е прекратяването на приватизацията на системата на здравеопазването в общността на Мадрид. Има опасения, че испанската система започва да наподобява гръцката.
 
Въпреки това, проблеми има дори в по-богатите страни. Германия, например, има много добра система за здравеопазване, но има хора без достъп до здравни грижи - имигрантите. Страхът, че ще бъдат разкрити, ако отидат на лекар, ги кара да избягват болниците. Освен това, основният проблем в страната е свързан с европейските имигранти, много от които не са здравно осигурени. Въпреки това, президентът на „Лекари на света” в Германия Йохан Зенкер каза, че ситуацията в Гърция е по-лоша и уточни, че се провеждат кампании за повишаване на осведомеността сред германските граждани.

След конференцията всички президенти на „Лекари на света” се събраха на площад Монастираки, за да демонстрират своята солидарност с бедното население на Гърция. Здравето не е лукс, то е право.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus