Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не затваряй очи пред корупцията

25 Септември 2013 / 16:09:26  Анастасия Балездрова
884 прочитания

…а се събуди и докладвай случаите, на които си станал свидетел, зове международната организация „Прозрачност без граници”. Гръцкият филиал на неправителствената организация постави началото на кампанията „Време е да се събудим”, която цели да мотивира гърците да се ангажират в борбата срещу корупцията, а не само да коментират случаите помежду си.

От сега нататък те ще могат да се обаждат на петцифрения телефон 101 90 в понеделник, сряда и петък или да пишат в електронните страници transparency.gr и diafaneiatora.gr за случаите на корупция, на които са станали жертви или са достигнали до тях като информация. След това ще се обработват от новоучредения център за прием на жалби.

„Данните ще се приемат от юристи-доброволци, които ще преценяват дали в описания случай действително става дума за корупция. Сред компетенциите им е да посъветват обадилите се към коя инстанция да се обърнат, за да постигнат резултатен отговор на своето оплакване. Организацията ни няма за цел да представлява някого в съда, но след обработката на данните ще упражнява натиск над отговорните във всеки отделен случай служби за решаването на проблема”, заяви правният съветник на „Прозрачност без граници” Василис Сотиропулос.

В рамките на пилотната програма от организацията са получили оплакване от държавен служител, който предоставил информация за случай на корупция, свързан с незаконно изплащане на пенсии. Въпреки че в закона се предвижда в подобни случаи служителят да бъде защитен, като бъде преместен в друго учреждение, компетентното министерство на околната среда не изпълнило това свое задължение. От „Прозрачност без граници” сезирали ведомството и следят развитието на случая.

Защитата на хората, които подават сигнали за случаи на корупция (така наречените whistleblowers) е основната грижа на „Прозрачност без граници”. Според нейния председател Костас Бакурис списъкът с добрите практики от други държави, които организацията е дала на гръцкото правителство скоро ще бъдат включени в закон. За момента съветът към желаещите да подадат жалба е в обажданията си:

- да не споменават имената на лица и служби,

- да не се обаждат от домашния или служебния си телефон,

- да не казват на никого, че са подали жалба преди да са си подсигурили защита от адвокат или от лица, на които се доверяват,

- да не запазят архив от комуникацията си с „Прозрачност без граници” в паметта на личния си компютър”.

„Решихме да задействаме този център, защото опитът от 20-те държави, в които съществува е много обнадеждаващ. Освен това според едно от последните ни изследвания 84 на сто от гърците биха докладвали за случаи на корупция”, посочи Костас Бакурис.

Идващата събота „Прозрачност без граници” организира мероприятия на открито, за да информира обществеността за учредяването на центъра за прием на жалби. Те ще започнат в 12:00 на площад Кораи в центъра на Атина и включват музикални изпълнения на бразилската група за ударни инструменти Quilombo, стендъп комедия с актьора Серафим Силас и колоездачно шествие. В квартал Керамикос графити артистът street artist b. ще нарисува символична картина, която ще представя как би изглеждало всекидневието ни без корупция.

А белите свирки на доброволците от ще „будят съзнания”, защото наистина е „време да се събудим”. 

Категории: Общество корупция кампания Прозрачност без граници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus