Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Не бъдете разточителни по Великден

09 Април 2014 / 13:04:03  GRReporter
1178 прочитания

За тези, които по празниците ще останат в Атина, сайтът www.clickatlife.gr предлага седем достъпни съвета, с които можем да останем в рамките на празничния бюджет, при това без да се лишим от блясъка на тържеството. Съветите са особено полезни за кръстниците, които по Великден в Гърция имат доста разходи. Специално за тях от сайта припомнят, че децата не се впечатляват от парите, и че можем да им доставим радост без да е необходимо да похарчим за това цяло състояние.

1. Великденската свещ

Цените и липсата на вкус при свещите, продавани в търговската мрежа, са достигнали по всеобщо признание невероятно високи нива, затова имате много причини да направите сами свещта за вашия кръщелник. Използвайте за вдъхновение любимото анимационно филмче на детето, любимия му цвят или любимия му литературен герой, за да направите най-уникалната Великденска свещ. Децата не разбират дали сте платили много или малко пари, за да им купите свещта, те ще се зарадват на сполучливия подарък, дори и да не стува нищо.

2. Избягвайте крайностите

Не купувайте на кръщелника си супер скъпи обувки, които няма да му стават след 3 месеца, не купувайте скъпа играчка, която детето ще разглоби на съставните ѝ части за нула време, и не купувайте колекционерското издание на любимата му приказка, защото е много вероятно да бъде скъсана до края на седмицата. И накрая, посъветвайте се с родителите на детето за истинските му желания, за да му купите нещо, което действително ще го зарадва.

3. Великденска украса

Празничната украса ни помага да се настроим за предстоящите празници, но тъй като промяната на настроението не се нуждае от голям бюджет, не харчете много за великденски гирлянди и пластмасови яйца в кошнички. За предпочитане са по-евтини варианти, които няма да ви струват много, и за които няма да се притесните особено, ако попаднат в ръцете на децата. Украсете яйцата, като използвате по-евтини и здравословни начини. И непременно направете децата участници в украсяването и боядисването на яйцата, защото това ще бъде най-„скъпият“ подарък за тях.

4. Великденска трапеза

Тази година се погрижете да погледнете на Великденската трапеза, най-голямата грижа на всяка домакиня, по нов начин, и да ѝ се порадвате и вие, заедно с вашите гости. Първо се погрижете по-отрано за менюто и се възползвайте от промоциите в супермаркета и кварталния магазин за месо. След това уточнете броя на гостите, за да не готвите за хора, които няма да дойдат, и освен това поканете толкова хора, колкото може да „понесе“ вашият джоб и дом.

Не се колебайте тази година да направите нещо по-различно, като огранизирате една великденска закуска, която ще струва много по-малко от великденската вечеря, тъй като причината за тези събирания е да се видите с близките си, а не толкова храната.

5. Останете в рамките на бюджета

Не се поддавайте на празничната атмосфера и се погрижете да останете в рамките на определения бюджет. Ако искате да организирате семеен обяд или вечеря, предложете на гостите си всеки да донесе своя специалитет, а не да ви правят безполезни подаръци.

Ако всички дадат своя принос, няма да излезете извън бюджета, и великденският бонус (ако все още сте сред тези, които го получават…), ще бъде използван по предназначение, като например за някои сметки, или за допълнителните уроци на децата. От вас зависи великденските празници да бъдат глътка въздух, а не още една тежест в джоба ви.

6. Пазарувайте сега за ... следващата година!

Използвайте промоциите, които правят всички сезонни търговски обекти след края на великденските празници, и купете празнична покривка, украса и други великденски стоки, на много по-ниски цени. Повечето от нас, макар че знаем за големите отстъпки на тези магазини, обикновено ги подминаваме, след като отминат празниците. Тъй като обаче празниците ще дойдат и догодина, предвидливостта никога не е излишна. Затова отбележете това, което ви е било необходимо тази година, и го отпишете от списъка за следващата.

7. Да не забравяме смисъла на празниците

И накрая, нека не забравяме, че празниците в никакъв случай не са повод да харчим пари, които нямаме. Празниците, колкото и да се е променил смисълът им с годините, не са просто още една потребителска традиция, а удобен случай да се видим с любимите ни хора, да си разменим пожелания и да научим какво ново има при тях, защото през останалата част от годината сме толкова заети с ежедневните си проблеми, че забравяме да бъдем хора. Празниците са шанс да си го припомним отново!

 

 

Категории: Великден икономичен бюджет съвети великденска трапеза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus