Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-здравословните есенни храни

26 Октомври 2014 / 12:10:45  GRReporter
1291 прочитания

Есента, когато природата се променя и хранителните ни навици по нищо не напомнят за лятото, е добър период да използваме сезонните продукти и да напълним трапезата си с полезни храни, които освен това са и много вкусни.

Рукола: зелената сила

Сигурно руколата не е единственият зелен зеленчук, който трябва да добавите към диетата си. Но в никакъв случай не я замествайте с нещо друго, защото е важна есенна супер храна. Причината се крие в съчетанието на витамини, антиоксиданти и метали, които подпомагат детоксикацията на организма и има антиканцерогенни свойства, предпазва организма и стимулира имунната система. Сега, когато започва сезонът на вирусите, малко рукола в салатата ще  й придаде вкус и ще намали вероятността да се разболеете.

Ябълки: квинтесенцията на есенните плодове


Няма да повтаряме класическата реплика, че ябълките отдалечават доктора от нас, но фибрите им, витамините (включителни и витамин С) и антиоксидантите им са важни елементи, които трябва да предлагате на организма си ежедневно. Предпочитайте биологичните ябълки, за да можете да ядете и кората им- в която се съдържат много от хранителните им съставки. Опитайте ги с малко мед и канела, когато ви се хапва нещо сладко.

Брюкселско зеле: guest star на есента

Един друг сезонен зеленчук, който често трябва да се появява на трапезата ви. Брюкселското зеле е много добър източник на фибри, манган, калий, холин, витамини от групата В, а антиоксидантите и фитохимикалите, които са характерни за този вид зеленчуци подпомагат борбата с много болести, включително и  рака. Ако до сега не сте го направили, опитайте го печено и ще видите, че влезе в списъка на любимите ви зеленчуци.

Тиква: в главната роля и извън Хелуин

„Натоварена” с растителни фибри, желязо, витамин А, калий,  цинк, витамин С, магнезий, протеини, тиквата помага са се справим с глада и може да се приготви по много начини- от супи до паста и сладкиши. Не забравяйте тиквените семки. Те съдържат магнезий, цинк и триптофан- една аминокиселина, която е важна за производството на серотонин- а той пък от своя страна помага за подобряването на настроението. Накратко, тиквите ни даряват здраве и радост.

Сладки картофи: хранителни и вкусни

Необичайни са на вид, но това не означава, че не можем да ги включим в диетата си и да се възползваме от полезните им качества. Сладките картофи са богати на бета каротин, който им придава и оранжевия цвят. Бета каротинът се бори със свободните радикали и допринася за справянето с различни болести. Добрите им качества не спират до тук: високата концентрация на антиоксиданти, витамини А, С и В6 стимулират организма и здравето ни. Много по-добро и по-здравословно решение са от обикновените картофи. Опитайте ги на супа, изпечете ги с орехи, или направете пюре за гарнитура на месото.

Категории: есен сезонни плодове и зеленчуци тиква рукола ябълки сладки картофи брюкселско зеле
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus