Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-коледните гръцки села за едни незабравими празници

13 Декември 2013 / 13:12:48  GRReporter
3106 прочитания

Много сняг, невероятни природни красоти, традиционни селища и истинско гостоприемство ви очакват в някои живописни гръцки села, за да прекарате едни незабравими празници.

Следващите пет села, предложени от сайта click@Life, от Нимфео в северна Гърция, до Андрицена в Пелопонес и Сирако в „дивата“ планина Дзумерка, сякаш ни канят да ги посетим за празниците, когато са облекли празничните си одежди и се съюзяват с прекрасната природа, за да ни подарят най-красивата Коледа.

И така, напълнете куфарите с топли дрехи, сбогувайте се с градовете, „облечете“ най-доброто си настроение и поемете празничния път към селата.

Нимфео – Флорина: едно от десетте най-красиви села в Европа

Това запазено традиционно селище в област Флорина е едно от десетте най-красиви села в Европа. В световния конкурс на UNESCO спечели Международната награда „Мелина Меркури“ за отлично управление на културни ресурси и природна среда.

Селото е заобиколено от букова гора. Характерни за него са построените от камък къщи, застланите с плочи улички, а едно дървено мостче свързва две от най-внушителните къщи в селото с малък, живописен площад.

В последните години селото се е превърнало в притегателен център за туристите и разполага с множество малки хотелчета, къщи за гости, таверни и кафенета.

Спокойствието в района и зимната атмосфера ще накарат и най-напрегнатия посетител да се отпусне и да прекара една незабравима Коледа.

Андрицена – област Илиа: отправна точка за безброй празнични екскурзии

Заобиколено от стръмни планински върхове и каньони, сенчести гори и буйни реки, героичното село Андрицена със своята дълга история, водеща началото си още от древността, днес е едно от най-живописните места на полуостров Пелопонес.

Селото е построено амфитеатрално върху планински склон, сред прекрасна природа, и впечатлява със своята архитектура, величествените си къщи, застланите с плочи улички, и чешмите си. Същевременно то предлага всички съвременни туристически удобства, като традиционни таверни, които предлагат традиционни местни продукти, живописни хотелчета, къщи за гости и стаи под наем, както и по-умерен нощен живот.

От Андрицена можете да посетите още много красиви места и села в района, като Каритена, Стемница, Витина, храма на Аполон, каньонът Неда и др.

Арахова: празници в „царицата“ на зимния туризъм

Не можем да не споменем и «царицата» на зимния туризъм, красивата Арахова, намираща се в сянката на планината Парнас. Тя си е спечелила титлата на „най-горещия“ зимен курорт в Гърция и изглежда там посещенията на любителите на ските се съчетават хармонично с „нашествията“ на туристите, които не изпускат възможността да се срещнат в малките таверни на живописното градче.

Малките хотели и къщи за гости в традиционен стил с приятната си обстановка, каменните къщи с камини, застланите с плочи улички, и заведенията за всеки вкус, със сигурност ще заемат място в сърцата ви.

Арахова е може би единственото място в Гърция, което съчетава традицията и историята с интензивния живот на космополитната атмосфера. Мнозина я избират години наред за място на зимните си срещи по Коледа, и не спират да хвалят прелестите й.

Суперлуксозни хижи и вили красят склоновете на планината, а скъпи автомобили пресичат всеки уикенд централната улица на градчето.

Елати – Трикала: Коледа с много елхички

Селото се намира в южната част на планинската верига Пинд, на 32 км от град Трикала, и е построено амфитеатрално сред елова гора, с надморска височина 920 м.

Елати е отправна точка за множество екскурзии по планинските пътеки, затова и е любима дестинация на природолюбителите, но и на скиорите, тъй като наблизо се намира зимния курорт Пертулио.

Освен това селцето предлага на своите гости висококачествено настаняване и уникални вкусове от местната традиционна кухня, като например диво прасенце, свински джолан и гъби. Опитайте местната спиртна напитка „ципуро“ (вид ракия), идеална за студените зимни дни, и си купете мед, варено сладко и ароматни билки.

Сирако (Дзумерка): незабравими празници в живописния Епир

Сирако се намира в областта Епир, над дефилето на река Хрусия, а отсреща е планината Дзумерка. Сирако е обявено за традиционно селище, тъй като е запазило непроменена традиционната епирска архитектура, с каменните къщи с покриви от каменни плочи.

Категории: гръцки села незабравими празници традиционни селища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus