Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-големите бивни на мамут в книгата за рекорди Гинес

01 Септември 2009 / 12:09:38  GRReporter
4608 прочитания

В книгата за рекорди Гинес ще бъдат записани най-дългите бивни на света, които бяха намерени на разкопки около северногръцкия град Гревена. Мамутът, който е собственик на бивните е на около 3 млн. години, а откритието направи проф. Евангелия Цукала от солунския университет „Аристотелио".

Наградата "Гинес" ще бъде официално връчена на 5 септември в 1 ч. на обед на в Природонаучния музей в община Милия, където са изложени бивните. За в бъдеще се очаква да бъде създаден Център по палеонтология, споделя проф. Цукала, където ще бъдат поставени находките от тази далечна епоха, които гъделичкат научния интерес и всички, които се интерсуват от живота преди "ледената епоха".

Систематични изследвания в района, където са намерени бивните, започва още през 1990 г. от Факултета по геология на Солунския университет. След като е бил открит скелетът на огромен слон, който е живял преди около 200 000 години, проф. Евангелия Цукала решава да продължи с разкопките, но ги премества на 15 км. на североизток от град Гревена, в областта Милия.

Първите бивни на огромен мамут са открити още през 1997 г. и са 3,5 метра с тежест 6 тона. Те веднага са изложени в Природонаучния музей в Милия и до момента са привлекли над 8 000 посетители. Но през 2007 г. в подземната мина на братя Пашаяни в Милия е открита втора двойка бивни, този път те са още по-дълги - 5,02 метра! Бивните принадлежат на мамут, който е прародител на слона и е живял преди около 2,5-3 млн. години в района на днешна Гревена.

Холандски учени успяха да направят пълна възстановка на образа на мамута от вида «mammut borsoni», който е носил най-големите бивни на света! Те ще направят своите разкрития обществено достояние на конгрес, който ще се проведе в неделя в Гревена по повод на официалната церемония по награждаването. След откритията, които ще дадат нов материал за изследвания на тази далечна епоха, гръцкият град Гревена съсредоточи интереса на всички палеонтолози по света.

 

Категории: СъбитияСеверна Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus