Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-добрите места, за да прекарате незабравимо почивните дни по Богоявление

02 Януари 2014 / 18:01:34  GRReporter
2539 прочитания

Коледа и Нова година минаха, но не и ваканцията! Още три почивни дни очакват гърците, за да посрещнат новата година с оптимизъм и настроение за пътешествия.

Богоявление е третият и последен празник от Коледните празници и се отбелязва в чест на Кръщението на Исус Христос в река Йордан от Свети Йоан Предтеча. На Богоявление, след литургията, в повечето райони на Гърция според обичая се хвърля кръст във водата (в морето, в река, в езеро), и десетки мъже се гмуркат, за да го извадят, като това се смята за истинска чест.

В много райони на Гърция пускат три бели гълъба, които символизират Светата Троица, и Светия Дух, който се явил във вид на гълъб по време на кръщаването на Исус. В други части на страната пък се спазват различни други народни обичаи.

Тук ще ви покажем някои райони във и извън Гърция, където Богоявление се празнува по един уникален начин.

Янина: скачане в ледените води на езерото

Най-големият градски център на областта Епир и един от най-красивите гръцки градове, с богата културна традиция и значително развитие, Янина е идеално място за екскурзия през трите почивни дни около Богоявление.

В Янина и околностите човек може да намери модерни заведения, както и исторически паметници, стари богаташки къщи и съвременни сгради, традиционни махали и нови квартали.

Старото и новото тук съжителстват хармонично, създавайки един град, който кипи от живот и запазва с уважение богатото си историческо наследство.

Можете да се разходите в крепостта, да повървите малко по улицата с големите чинари край езерото, и в историческия център на града, или да изпиете едно кафе в някое от многобройните кафенета. Разбира се, не пропускайте да посетите островчето, което се намира почти в средата на езерото, където се издига живописно селище с 343 жители днес (според преброяването от 2001).

На Богоявление десетки мъже, жители на Янина, се хвърлят в ледените води на езерото, за да извадят кръста.

Касторя: «Рангуцария» и началото на Карнавала

Още един красив гръцки град, разположен на брега на езеро, Касторя е идеална дестинация, за да отпразнувате Богоявление.

74-те византийски църкви, площад „Долцо” с красивите богаташки къщи, кожарските работилници и великолепният път край езерото, местните традиционни вкусове и нощният живот ще ви впечатлят, а обичаите в деня на Богоявление ще ви оставят незабравими спомени.

На площад „Даваки” след освещаването на водата Свети Василий (Ай-Василис) раздава подаръци на всички деца заедно с дружеството „Приятели на Карнавала в Касторя «Рангуцария»”. В този ден се обявява началото на Карнавала от Общинските власти. От ранния следобед шумни тълпи изпълват всички улици и сокаци на града, придружавани от живата музика на народни състави, с традиционни ритми и бурни народни хора.

Драма: традиционни обичаи, които гонят злите сили

Разположен в северната част на страната, град Драма със своята уникална природна красота и история, оставила ярки следи в региона, празнува по уникален начин Богоявление: с маски, звънци, песни, хора, пресъздаване на различни обреди.

В навечерието на празника жените вземат пепел от огнището и я разпръсват с дясната си ръка из къщата, произнасяйки заклинания, за да изгонят злите сили, а в самия ден на Богоявление мъже, облечени в животински кожи, т.нар. „бабугери”, с тежки звънци на кръста се появяват веднага след освещаването на водите и с шумното си присъствие привличат погледите на всички. Те обикалят и в следващите два дни и удрят хората с торбите си, пълни с пепел, за да прогонят злото.

Още зрелищни традиционни обичаи може да се видят и в околните села – Монастираки, Петруса, Ксиропотамос, Пиргос и Волакас.

Истанбул: традиционна литургия в квартал Фанари

Не може да се опише с думи магията, която усеща човек, докато върви по моста Галата в Истанбул, на свечеряване, докато десетки рибари хвърлят въдиците си във водите на Босфора, а гларусите кръстосват небето.

Най-големият град и пристанище в Турция е същевременно и главен културен, икономически и индустриален център на страната, а в дългата си история е бил столица на три поредни империи: Римската, Византийската и Османската, в резултат на което днес тук могат да се видят следи от множество култури.

Освен посещенията на безбройните забележителности на града, историческите сгради и паметници, музеите и галериите, пазарите, както и прекрасните природни пейзажи, в деня на Богоявление можете да присъствате на традиционната литургия във Фанари, седалището на Вселенския Патриарх, и да вземете участие в литийното шествие към залива Златен рог, за освещаването на водите и хвърлянето на кръста.

Категории: Богоявление обичаи кръщаване Исус Христос освещаване кръст
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus