Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наслаждавайте им се с мярка!

23 Юни 2013 / 17:06:45  GRReporter
5455 прочитания

С различни продукти, добавки и начини на сервиране, както и с много различни имена, баниците са традиционно ястие в цяла Гърция. Да се запознаем с някои от любимите видове.

Вита баница от Скопелос

Баницата със сирене от остров Скопелос- или както е известна като вита пържена баница, е много популярна в цяла Гърция. Навива се и се пържи в горещ зехтин. Сиренето по принцип е козе, но много хора слагат и други видове бели сирена. Единственото, което ви трябва, е брашно, хубаво козе сирене и добра техника. Същата баница в различни вариации ще срещнете по всички Спорадски острови.

Мармаритес от Скирос

На Спорадските острови и по-точно на остров Скирос ще срещнете традиционните Мармаритес. Това са малки банички с тиква, печени на фурна или в пещ. За пълнеж се използват тиква, сирене от вида гравиера, лук, канела, бахар и джоджен. Приготвяте тънки триъгълни банички и ги печете.

Баница от брашно от Загорохория

Снимки www.clickatlife.gr

Един лесен вид солена баница е баницата от брашно без кори от района на Загорогория. Приготвя се от яйца, брашно, сирене и зехтин.  Пече се в тава, намазана с масло и поръсена с брашно.

Баница с ориз от Серес

Това е влашка баница, сладка, с основни съставки ориз, вода, яйца, захар. Може да се добавят стафиди, сусам и канела. Баницата има  отдолу кора, а от горе няма. Този вид се среща в цяла Северна Гърция, в Епир и Тесалия.

Бугаца от Солун

Известната бугаца се приготвя от сухи кори, с пълнеж обикновено от крем или сирене. Може обаче да я намерите и пълнена с кайма или спанак. Името й идва от турската дума погача, което означава тесто. В Гърция идва чрез малоазийските бежанци и е много популярна в Северна Гърция и особено в Солун и в Серес.

Млечна баница от Тесалия

От поколение на поколение се предава традиционната млечна баница. Тя е предпочитана като десерт или закуска. Корите се пълнят с мляко, масло, захар и яйца.

Мамалига от Ламия

Мамалигата е вид баница с корени от Тесалия, която се прави без кори. Продуктите са царевично брашно или грис и подправки. Вари се в тенджера и се сгъстява като се махне от огъня. Често съпровожда основното ястие и се сервира с различни зелени треви, сирене или риба. Рецептата се среща в балканските страни и прилича на качамака.

Псиандра от Месолонги

Още един вариант на зелената баница с цвекло, спанак или други зелени листа, покрита с рядко тесто от царевица, който идва от Месолонги. Кората се завива в тавата, зелените листа се слагат отгоре, и се заливат с течното тесто.

Баница с тиквички „коломбаропита” от Халкидики

Много лесна баница, която се прави в Халкидики и е взела името си от думата „коломбарос”, което на местния диалект означава гол. Както подсказва името, прави се без кори, съдържа тиквички, грис, брашно, яйца и мляко. Пече се на фурна и повърхността й става хрупкава.

Баница „Калитиотики” от Катерини

Този вид е много типичен за Паралия Катрини, приготвя се от традиционните кори и се пълни с пиле, яйца, ориз и праз.

Баница „Бацария” от Янина

Това е зелена баница от Янина. Там, както и в цял Епир, баниците се приготвят от малко продукти, и домакините използват каквото им е дала природата, за да нахранят семейството си. Бацария е баница от царевично брашно, различни треви и мляко.

Баница „Пепеки” от Епир

Пепеки е баница без кори,която се приготвя от брашно, сирене, яйца и кисело мляко. Прави се бързо и лесно, и обикновено се пече в голяма тава, за да стане тънка.

Баница „Котропита” от Епир

Това е една интересна баница, която се приготвя от агнешко, ориз и кори отдолу. Месото се реже на хапки и се слага по краищата на кората. Центърът се оставя празен, и там после се слага оризът. Долната кора, която остава, се завива по края и загръща баницата.

Баница „Блацара” от Превеза

Блацара е местна рецепта от Превеза. Необходими са ви пресен лук, копър, царевично брашно, зехтин и трахана.

Македонска баница „Папафтия”

Тези банички се приготвят от хлебно тесто, което се точи на лист и се пълни с кайма и лук, а после се пържи в горещо масло. Те са четириъгълни и много вкусни.

Баница „Пластос” от Тесалия

Това е много лесна зелена баница от Тесалия, от царевично брашно и треви. Няма кора. За пълнеж се избират праз, пресен лук, коприва, или други зелени листа. Може да се добави и малко сирене.

Баница с месо от Кефалония

Тази баница се приготвя обикновено за Заговезни и се прави с кори. Пълнежът съдържа агнешко, ориз, сирене, лук, джоджен, чесън. Има много варианти дори в рамките на самия остров.

Баница „Маридопита” от Лефкада

Категории: баница рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus