Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Напредък в изследването на ХИВ с гръцко участие

23 Юни 2014 / 14:06:18  GRReporter
680 прочитания

Специалисти от Центъра за изследване на СПИН Aaron Diamond (ΑDΑRC) в Рокфелеровия университет в Ню Йорк, начело с учения от гръцки произход Теодора Хаджийоану разкриват нови възможности за проучването и лечението на СПИН, като успяха да заразят маймуни с вируса ХИВ. Учените са публикували резултатите от своето изследване в престижното научно списание «Science».

Това е първият път, когато става възможно заразяването с вируса на СПИН на нечовекоподобни примати. Този факт може да ускори значително изследванията за откриването на ваксина и като цяло на противовирусни фармацевтични терапии на смъртоносната болест.  

До сега с вируса ХИВ можеха да се заразяват само хора и от опитните животни много рядко само шимпанзетата, които са най-близки до човека. За проучването на вируса в своите лаборатории учените обикновено са принудени да прибягват до родствения му вирус SΙV (самостоятелно или в съчетание с ХИВ), който заразява лесно човекоподобните и нечовекоподобните маймуни, и който прилича на ХИВ, но не е същият, а това ограничава използването му за хората.

Сега за първи път след дългогодишни опити гръцката изследователка и нейните сътрудници са разработили модел на макак, който се заразява почти със същия вирус ХИВ, както и хората. Специалистите са успели да го направят модифицирайки HIV-1 вируса (отговорен за повечето случаи на СПИН при хората) с един протеин, който произлиза от SIV вируса и „обезоръжава“ имунната система на животните. Също така учените са успели да прехвърлят модифицирания вирус от един макак на друг (общо при шест поколения животни). Това позволило на вируса да натрупа постепенно редица мутации, които го правят по-способен да заразява клетките на организмите-преносители.

Доц. Теодора Хаджийоану завършва Университета в Бристол, Великобритания, а после и магистратура в ImperialCollege London. Получава докторска степен през 1999 в Университета „Клод Бернар“ в Лион, Франция, и прави постдоткорско изследване в Колумбийския и Рокфелеровия университети (Центъра за изследване на СПИН Aaron Diamond). В последния тя продължава кариерата си от 2006 като главен асистент, а от 2012 – като доцент.

Категории: СПИН Център за изследване на СПИН Aaron Diamond ΑDΑRC Рокфелеровия университет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus