Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намериха финансиране за джамията в Атина

10 Май 2013 / 12:05:37  GRReporter
815 прочитания

Съвсем скоро се очаква да започне дългоочакваният строеж на джамията в Атина. След закъснение от една година гръцкото правителство успя да осигури финансирането на строежа.

Общият бюджет възлиза на 946 000 евро, които ще бъдат отпуснати от министерството на образованието към министерството на инфраструктурите и развитието на две вноски. 500 000 евро ще бъдат отпуснати до края на юни, а останалите 446 000 евро - до края на септември тази година.

Според гръцките медии финансирането е било одобрено от Програмата за държавни инвестиции. Съвсем доскоро министерството на образованието нямаше необходимите средства, за да финансира проекта.

Правни спънки

Строежът обаче не може да започне и поради юридически препятствия. Двете ведомства са в очакване на решението на Държавния съвет (едно от върховните съдилища в Гърция – б.а.) във връзка с исковете срещу издигането на джамията. Те бяха подадени от митрополита на Пирея Серафим, културната асоциация “Атина”, един университетски преподавател, двама командири от военноморските сили и петима жители на квартал Вотаникос, където се намира предоставената площ. Според източници решението се очаква през следващите няколко седмици. Ако съдът отхвърли исковете ще падне и последното препятствие за издигането на молитвен дом за хилядите мюсюлмани в Атина и региона.

В проекта се посочва, че описаната като “временна” джамия ще побира 350 души, видът й няма да е помпозен и сградата ще се вписва хармонично в заобикалящата я индустриална зона на Вотаникос. Архитектите ще използват една вече съществуваща сграда, доскоро собственост на военно морските сили. Тя е стара и пригодена за други цели и има площ 1 017 кв.м. В проекта се предвижда да бъде построена отвесна конструкция, която ще прилича на традиционните за джамиите минарета.

Проектът

В техническото описание на проекта на Проектантската кантора Александрос Томбазис се посочва, че от съществуващата сграда ще бъдат запазени само страничните стени, тъй като покривът е в много лошо състояние и ще бъде съборен и подновен.

Носещата част на новата конструкция ще бъде метална, а външните стени ще бъдат облицовани с алуминиеви панели за изолация. Вътрешната страна на стените ще е покрита с двоен гипсокартон.

“Най-бързият и евтин вариант е да бъде съборена старата и построена нова, по-малка, която ще е подходяща за конкретната цел. Но разрешителното и условията за строеж ни задължават да запазим поне част от вече съществуващата постройка и да я допълним с нови и по-леки конструкции”, пишат още проектантите.

В допълнение сградата не е обърната в посока към Мека. Затова основната част на джамията ще бъде пригодена така, че мястото за молитва да “гледа” към свещения за мюсюлманите град.

От входа ще се преминава към двор, който ще бъде обграден от стени с височина от 3 метра и едно покрито помещение за почивка. Проектантите предлагат за центъра на двора една водна конструкция, не само за нуждите на богомолците, но и от биоклиматични съображения.

Джамията ще бъде предадена безвъзмездно на учреденото през 2006 юридическо лице “Управителен комитет на ислямската джамия в Атина”, а функционирането й ще се съблюдава от министерството на образованието.

Въпросът се обсъжда повече от 40 години

Дискусията за издигането на джамия в гръцката столица датира от 70-те години на миналия век, когато в Атина е започнала да се образува компактна арабска общност, но на практика властите не са предприели никакви действия в тази насока.

Въпросът бе подновен отново през 2000 година, когато Гърция спечели домакинството на Олимпийските игри през 2004. Тогава бе гласуван закон, който предвиждаше създаване на джамия и Ислямски център в атинското предградие Пеания с цел да бъдат засилени гръцко-арабските отношения. Но всичко остана отново на хартия.

Две години след тяхното провеждане бе гласуван нов закон, в който се предвиждаше построяването на джамия с държавни средства и под контрола на министерството на образованието. По-късно бе определено мястото – старите помещения на военния флот във Вотаникос.

Исторически първото законодателство за издигането на джамия е от 1890. Закон от онова време е предвиждал предоставянето на площ от 544 кв.м. на османското правителство за стоежа на “турска джамия”. Години по-късно, закон 6244 от 1934 предвижда преотстъпване на площ от 3 350 кв.м. на египетското правителство с цел да бъде построена джамия и Египетски институт.  

Категории: Общество джамия финансиране проект минаре
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus