Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намериха един от изчезналите при бурята в Родос

25 Ноември 2013 / 10:11:41  GRReporter
1086 прочитания

Спасителните отряди откриха мъртъв един от двамата мъже, които изчезнаха по време на бурята в Родос миналия петък. Откритият е 67-годишният мъж, чиято съпруга също загина при наводненията, които заляха северната част на острова. В бушуващите води загина също една 27-годишна учителка. Семейството й настоява да получи обяснения от компетентните институции за липсата на инфраструктура, която причини трагедията.

В понеделник прокурорът на острова нареди да бъде започнато спешно разследване за причините, предизвикали смъртта на тримата души и огромните щети. 

В неизвестност продължава да е 53-годишният учител по английски език. Той бил завлечен от силния воден поток, когато излязъл от автомобила си, за да се спаси.

Според досега направените преценки, щетите от наводненията миналия петък са за над 10 милиона евро. 30 жилища са били напълно опустошени от пороя, а само в Ялисос сериозни щети са претърпели 300 къщи и 100 фирми.

„В рамките на три часа на декар площ са се излели по 80 тона вода”, посочи професорът по геология и ръководител на екипа от министерството на инфраструктурите Евтимиос Лекас, който се намира в Родос и участва в съвещанията на местните власти. Той съобщи, че преди 10 години е имало решение на мястото на трагедията да бъде построен мост. Парите били отпуснати, но строителните работи така и не започнали, след като екологични организации подали искове срещу изграждането на съоръжението.

В същото време местните власти в Родос полагат всякакви усилия, за да се подготвят за новото влошаване на времето, което се очаква днес в източната част на Егейско море и Додеканезите.

Според прогнозите на синоптиците, пред следващите часове метеорологичните условия ще се влошат на цялата територия на Гърция. За днес се очакват поройни дъждове в регионите около Йонийско море, в областите Епир, западната част на област Централна Гърция, западен и южен Пелопонес и региона на Тракия.

Спадането на температурите се очаква да започне от северната част на страната, като по високите места в северна и централна Гърция ще има снеговалежи. За сряда се очаква още по-голямо понижение на температурите. 

Категории: Общество загинали Родос буря наводнения спад на температурите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus